Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

PRÁVE TERAZ Obrovské razie na teroristov v Británii: Zatkli gang vojakov a neonacistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

LONDÝN - Britská polícia dnes zadržala štyroch mužov, vrátane aktívnych vojakov, kvôli podozreniu z členstva v zakázanej krajne pravicovej organizácii a z plánovania teroristických činov. Infomovala o tom britská polícia a ministerstvo obrany.

Muži vo veku od 22 do 32 rokov boli zadržaní na základe podozrenia z účasti na spáchaní, príprave a podnecovania teroristických činov a z členstva v organizácii Národná akcia. 
Neonacistická skupina Národná akcia sa stala prvou krajnou pravicovou organizáciou v Británii, ktorá bola minulý rok zakázaná. Organizácia už predtým schvaľovala vraždu Jo Coxovej.

Podozriví muži zatkli špeciálnu policajnú jednotku určenú na boj proti terorizmu v anglických mestách Birmingham, Ipswich, Northampton a tiež vo waleskom regióne Powys. "Zatknutie bolo naplánované a kontrolované spravodajskými službami, verejná bezpečnosť nebola ohrozená," uviedla polícia v stredoanglickom okrese West Midlands.

"Tieto zatkutia sú výsledkom operácie kontrolovanej policajnými silami ministerstva vnútra a podporované armádou," povedal hovorca ministerstva obrany. "Teraz to je predmetom vyšetrovania občianskej polície a ďalšie pripomienky by neboli vhodné," dodala.
 
Británia má teraz druhú najvyššiu úroveň ohrozenia, čo znamená, že teroristický útok je veľmi pravdepodobný. Islamskí radikáli v tomto roku zabili 35 ľudí v Londýne a v Manchestri a muž zomrel v júni po tom, čo do davu ľudí vrazila dodávka.
 
Minulý mesiac polícia uviedla, že zaznamenala zdvojnásobný počet hlásení o osobách podozrivých z krajne pravicového extrémizmu, kedy poslankyňu Coxovú zabil muž posadnutý nacistickou ideológiou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu