Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Futbaloví chuligáni z Prahy už v muške polície: Čakajú ich poriadne tresty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos, Fernando Llano)

BERLÍN - Nemeckí futbaloví chuligáni, ktorí sa nacistickými pozdravmi a nevhodným správaním zviditeľnili pri piatkovom kvalifikačnom stretnutí svojej reprezentácie s výberom ČR v Prahe, budú musieť čoskoro rátať s ešte tvrdšími protiopatreniami tamojších úradov.

Nemecká polícia medzičasom za pomoci videozáznamov z českej metropoly identifikovala 17 drážďanských výtržníkov, vrátane dvoch mužov, ktorí už pred stretnutím v Prahe dostali od bezpečnostných zložiek list upozorňujúci na monitoring ich aktivít v súvislosti s ich trestnou činnosťou v minulosti. Informácie priniesol Stredonemecký rozhlas (MDR), ktorý pripomenul, že policajné orgány si pripravujú informácie v prípade trestného stíhania neznámych osôb českými kolegami.

Nemecké bezpečnostné orgány, ktoré zvažujú teraz ešte tvrdší postup proti extrémistom, zabránili už pred stretnutím pri kontrolách na diaľničnom hraničnom priechode šiestimi predpokladaným futbalovým chuligánom pokračovať v ceste do Prahy. Pri ich kontrole sa našla nepovolená pyrotechnika, ako aj predmety využívané na maskovanie.

Mená aktérov z Prahy zverejnila na webe drážďanská pobočka organizácie Antifa, podľa ktorej ide o známych neonacistov z Drážďan a ich okolia. Na zasadaní exekutívy UEFA 20. septembra chce tému distribúcie vstupeniek a zabezpečenia lepšej kontroly v európskom rámci nadhodiť najvyšší predstaviteľ nemeckého futbalu Reinhard Grindel.

Pokriky známe z obdobia vlády nacistov a xenofóbne slogany sa ozývali v piatok večer v Prahe z miest štadióna, obsadeného nemeckými fanúšikmi. Ich nevhodné správanie sprevádzalo aj štátne hymny oboch krajín a minútu ticha na počesť dvoch zosnulých futbalových funkcionárov. Tréner úradujúcich svetových šampiónov z Nemecka Joachim Löw netajil v reakcii veľký hnev na spomínaných fanúšikov.

"Som plný hnevu a znepokojenia z toho, čo sa stalo. Využili futbalové fórum a reprezentačný zápas na trápne správanie, ktorým spôsobili hanbu vlastnej krajine," citovala trénera Nemcov agentúra DPA. Nemecký futbalový zväz (DFB) sa od výtržníkov dištancoval a uviedol, že to neboli fanúšikovia, ktorým pripravil zájazd zväz. "To nie sú fanúšikovia, ale chuligáni, ktorí nemajú nič spoločné s futbalom," nechal sa po zápase počuť obranca Nemecka a strelec víťazného gólu stretnutia Mats Hummels.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu