Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Trump sa zahryzol do protivníka: Štipľavé slová na adresu KĽDR, pustil sa aj do Číny!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump reagoval dnes na sociálnej sieti Twitter na najnovšiu jadrovú skúšku Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

Izolovanú komunistickú krajinu pritom označil za "naničhodný štát", ktorého "slová aj činy ostávajú aj naďalej nepriateľské a nebezpečné voči Spojeným štátom". KĽDR okrem toho americký prezident nazval tiež "obrovskou hrozbou" a zároveň "hanbou" pre susednú Čínu.

"Severná Kórea je naničhodný štát, ktorý sa stal veľkou hrozbou a hanbou pre Čínu, ktorá sa snaží pomáhať (pri riešení situácie), ale len s veľmi malým úspechom," napísal Trump v sérii svojich dnešných tweetov. Dodal, že Južná Kórea teraz prichádza na to, čo jej on sám už vravel, a síce, že ustupovanie Severu nebude fungovať. KĽDR totiž podľa jeho slov "rozumie iba jedinej veci!". Týmito slovami Trump zrejme narážal na zvýšenie medzinárodného tlaku voči tejto izolovanej krajine.

KĽDR uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety. V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky Severnej Kórey došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12.20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo asi desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste.

Jadrovú skúšku odsúdili Rusi aj Francúzi

Francúzsko, Rusko a ďalšie krajiny odsúdili najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Francúzsky prezident Emmanuel Macron skúšku v písomnom vyhlásení rozhodne odsúdil a vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN, aby na toto najnovšie porušenie medzinárodného práva zo strany KĽDR rýchlo reagovali. Na "jednotnú a jasnú reakciu" vyzval podľa agentúry AP francúzsky prezident aj Európsku úniu a dodal, že "medzinárodné spoločenstvo" musí k tejto najnovšej provokácii pristupovať s "maximálnou neoblomnosťou". 

Jadrovú skúšku odsúdila aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, podľa ktorej test predstavoval obrovskú provokáciu a tiež "vážnu hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť". "Odkaz Európskej únie je jasný: KĽDR musí upustiť od svojich programov - jadrového, zbraní hromadného ničenia aj balistických rakiet -, a to úplným, overiteľným a nezvrátiteľným spôsobom a musí tiež okamžite zastaviť všetky (s nimi) súvisiace činnosti," uviedla podľa agentúry DPA Mogheriniová. 

Severnú Kóreu ďalej vyzvala, aby pristúpila k "dialógu" s cieľom dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Dodala, že ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa touto otázkou budú zaoberať už na budúcotýždňovom stretnutí v estónskej metropole Tallinn. Jadrovú skúšku KĽDR odsúdila aj Moskva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že skúška si vyžaduje "čo najdôraznejšie odsúdenie" a vyzvalo na začatie okamžitého dialógu a rokovaní s KĽDR, pričom potvrdilo svoju pripravenosť na účasti na nich. Podľa Moskvy je toto jediný spôsob, ako vyriešiť problémy Kórejského polostrova vrátane toho jadrového.

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že jadrová skúška si vyžaduje čo najdôraznejšiu odpoveď vrátane nových sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN, ktorá prispeje k "úplnej izolácii" KĽDR. Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga zase povedal, že sankcie voči KĽDR by mali zahŕňať opatrenia obmedzujúce obchod s ropnými produktmi. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano jadrovú skúšku podľa stanice BBC označil za úplné nerešpektovanie medzinárodného spoločenstva a tiež "mimoriadne poľutovaniahodný čin".

Viac o téme: ČínaDonald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu