Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Iracký prezident otvorene o kurdskom referende: Nedovolíme, aby vznikol druhý Izrael

Núrí Málikí
Núrí Málikí (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracký viceprezident Núrí Málikí v súvislosti s pripravovaným referendom o nezávislosti irackého Kurdistanu v nedeľu uviedol, že Irak nedovolí, aby na jeho území vznikol "druhý Izrael". Informovala o tom agentúra DPA.

"Nedovolíme, aby bol na severe Iraku založený druhý Izrael. Varujeme zástancov referenda pred dôsledkami, ktoré takýto krok bude mať pre zvrchovanosť a jednotu Iraku," povedal Málikí počas rozhovoru s americkým veľvyslancom v Bagdade Douglasom Slimanom. Málikí zároveň vyzval organizátorov, aby referendum naplánované na 25. septembra zrušili, pričom dodal, že takýto plebiscit nie je ani v záujme irackého ľudu, ani Kurdov. 

Proti konaniu referenda o nezávislosti irackého Kurdistanu sa v nedeľu vyslovil aj generálny tajomník OSN António Guterres. Hovorca OSN Stephane Dujarric uviedol, že jednostranné rozhodnutie uskutočniť takéto referendum oslabí odhodlanie poraziť extrémistickú organizáciu Daeš, proti ktorej bojujú iracké vládne sily aj Kurdi. 

Irackí Kurdi chcú uskutočniť referendum o nezávislosti svojho regiónu aj napriek žiadosti Spojených štátov - svojho kľúčového spojenca - o jeho odloženie. Referendum sa má konať v troch provinciách na území autonómneho Kurdistanu, ale aj v oblastiach ovládaných kurdskými milíciami, na ktoré si však robí nárok vláda v Bagdade.

Irán dokonca hrozí uzavretím hraníc

Irán pohrozil uzavretím svojich hraníc s irackým Kurdistanom a vypovedaním všetkých zmlúv ohľadom bezpečnostnej spolupráce, ak kurdský autonómny región po referende vypísanom na 25. septembra vyhlási nezávislosť. Informovala o tom dnes rozhlasová stanica RFI, podľa ktorej Irán týmito hrozbami prešiel do ďalšej fázy nátlaku v snahe dosiahnuť, aby sa iracký Kurdistan vzdal plánu uskutočniť referendum o sebaurčení regiónu.

Vedenie irackého Kurdistanu je však odhodlané plebiscit uskutočniť, a to aj napriek tlaku zo zahraničia. Prehodnotiť tieto plány totiž kurdské vedenie žiada nielen Irán, ale aj Irak, Turecko, USA i mnohé štáty Európy. "Odštiepenie sa kurdského regiónu (od Iraku) bude (pre Irán) znamenať uzavretie všetkých pohraničných postov s týmto novým (štátnym) útvarom," vyhlásil v nedeľu tajomník iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť Alí Šamchání.

Uviedol, že spomínaný krok irackého Kurdistanu by mal za následok aj vypovedanie zmlúv uzavretých medzi Iránom a irackým Kurdistanom v oblasti bezpečnosti a vojenskej spolupráce.  Irán, kde žije asi šesťmiliónová menšina Kurdov, dlhodobo vystupuje proti referendu o nezávislosti irackého Kurdistanu. Rovnako odmietavý postoj k plebiscitu má aj Turecko, ktoré má tiež početnú kurdskú menšinu.

Irán a iracký Kurdistan v posledných rokoch nadviazali spoluprácu v politickej, bezpečnostnej i ekonomickej oblasti. Irán tiež irackým Kurdom dodával zbrane, aby takto pomohol v ich boji proti extrémistickej organizácii Daeš. Teherán však rozhodne odmieta myšlienku nezávislosti irackého Kurdistanu, pretože sa obáva, že akákoľvek zmena hraníc by v regióne mohla vyvolať nové konflikty.

Viac o téme: IrakNúrí MálikíKurdské referendum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu