Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzbura Francúzov proti Macronovi: Paríž demonštruje proti prezidentovým plánom

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Laurent Cipriani)

PARÍŽ - Francúzske odbory zvolali na dnes demonštrácie proti vládnemu plánu na reformu trhu práce. Očakáva sa, že na celom území krajiny sa uskutoční približne 180 demonštrácií, ktoré budú sprevádzať desiatky štrajkov v rezorte dopravy a vo verejnom sektore.

Plánované protestné akcie sú reakciou na plány vlády prezidenta Emmanuela Macrona, ktoré znižujú právomoci odborov a dávajú firmám voľnejšiu ruku napr. pri prepúšťaní zamestnancov, ako aj pri zosúlaďovaní pracovnej doby a odmeňovania zamestnancov v závislosti od situácie na trhu práce.

Reforma zákonníka práce je prvou veľkou legislatívnou iniciatívou prezidenta Macrona od jeho nástupu do funkcie v máji tohto roku. Jej hlavným cieľom je znížiť nezamestnanosť a urobiť zmeny v dôchodkovom systéme. Dnešné protesty sú súčasne aj prvým veľkým prejavom nespokojnosti s Macronom, ktorého popularita medzi obyvateľstvom má klesajúci trend.

Samotný prezident dnes vycestoval na návštevu francúzskych území v Karibiku, ktoré minulý týždeň spustošil hurikán Irma. Reformu zákonníka práce mali v minulosti v pláne prakticky všetky francúzske vlády - pravicové i ľavicové -, vždy však pri jej presadzovaní narazili na silný odpor zo strany odborov.

Viac o téme: ProtestyFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu