Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napätie stúpa: Ruské bombardéry preleteli okolo Kórejského polostrova

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane preleteli okolo Kórejského polostrova, a to v čase, keď Spojené štáty a Južná Kórea uskutočňujú spoločné vojenské cvičenie, ktoré iritovalo Pchjongjang. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské vládne zdroje.

Rusko, ktoré je zásadne proti jednostrannej vojenskej akcii USA na polostrove, uviedlo, že túto ojedinelú akciu vykonali bombardéry Tu-95. Lietadlá preleteli nad Tichým oceánom, Japonským morom, Žltým morom a Východočínskym morom, čo prinútilo Japonsko a Južnú Kóreu, aby k nim vyslali svoje stíhačky, ktoré ich eskortovali.

Na akcii sa zúčastnili aj lietadlá vybavené zariadením na zber tajných údajov. Ruské ministerstvo obrany informovalo o akcii v rovnaký deň, ako sa Moskva sťažovala na americko-juhokórejské cvičenia.

"To, že USA a Južná Kórea usporiadali ešte väčšie vojenské a námorné cvičenie, nepomôže znížiť napätie na Kórejskom polostrove. Vyzývame všetky strany, aby k tomu pristupovali s maximálnou obozretnosťou. Vzhľadom na hromadenie zbraní v danom regióne by akýkoľvek unáhlený čin alebo dokonca neúmyselný incident mohol vyvolať vojenský konflikt," vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Spojené štáty a Južná Kórea začali dlho plánované spoločné manévre v pondelok, čo zvýšilo napätie v regióne. KĽDR označila cvičenia za "nerozumný" krok smerom k jadrovému konfliktu.

Viac o téme: BombardéryRuskoKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu