Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tínedžerku (16) zlákali do služieb Daeš: Hrozí jej poprava, so slzami v očiach prosí o návrat domov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube)

MOSUL - Nemecká tínedžerka utiekla z domu a spolu s ďalšími stúpencami Daeš bola prichytená po desaťmesačnej bitke, kde zomrelo tisíce džihádistov. Iba 16 – ročné dievča sa dostalo do zajatia irackých vojakov. Zábery, na ktorých mladá žena plače a prosí o prepustenie, vháňajú slzy do očí. Nemke Linde hrozí trest smrti, v lepšom prípade iba väzenie.

Svetlo sveta uzreli zábery, ktoré zachytávajú zajatie mladého 16 – ročného dievčaťa pochádzajúceho z Nemecka. To utieklo minulý rok v lete z domu od svojej rodiny a vstúpilo do služieb Daeš. Po desaťmesačnej bitke v meste Mosul, bola v rujnách nájdená a zajatá irackými vojakmi. Na videu je vidieť, ako ju vojaci držia a odvádzajú. V dave je počuť smiech vojakov a krik zúfalej mladej tínedžerky.

Nemka bola zadržaná v Mosule spolu s ďalšími ženami, ktoré mali na sebe pripevnené samovražedné vesty a v rukách automatické zbrane. Ostatné ženy pochádzali z Ruska, Turecka, Kanady a Čečenska. Linda podľa zverejnených informácií utrpela zranenia ľavého stehna a pravého kolena, ktoré ako povedala, jej boli spôsobené pri útoku na vrtuľník.

Tínedžerku (16) zlákali do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Mladá dievčina je podozrivá z teroristických trestných činov a v prípade, že sa toto obvinenie preukáže, hrozí jej trest smrti za členstvo v Daeš. Podľa zákonov krajiny ju môžu popraviť až keď dovŕši 22 rokov, čo pre Nemku znamená niekoľko ročné zajatie. V prípade, že by sa jej podarilo vrátiť do rodného Nemecka, môže čeliť 10 ročnému väzeniu za podporu teroristickej organizácie.

Tínedžerku (16) zlákali do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Linda sa minulý týždeň po prvýkrát od svojho zmiznutia vyjadrila, že sa zúfalo snaží spojiť so svojou rodinou a vrátiť sa späť do malého východonemeckého mesta Pulsnitz. "Chcem sa odtiaľto dostať, chcem sa dostať z vojny, od zbraní a hluku. Chcem ísť domov k mojej rodine," takto znejú zúfalé slová 16 – ročného dievčaťa. Nemecké média uviedli, že s Lindou robili rozhovor na ošetrovni vojenského komplexu v Bagdade a povedala im, že chce ísť preč.

Nešťastné rozhodnutie tínedžerky

Linda pred rokom utiekla z domu. Pred tým ako sa dostala do Sýrie odletela z Frankfurtu do Turecka. Dievčina bola doma údajne nešťastná a obrátila sa na islam. Do skupiny Daeš sa dostala po tom, čo sa prostredníctvom internetových diskusií skontaktovala s extrémistami a prepravila sa do Iraku. Ešte počas pobytu v Nemecku zmenila svoje meno na Mariam a posielala fotografie, v ktorých bola zahalená šatkou. Netrvalo dlho a začala spolupracovať so stúpencami ISIS na Blízkom východe. Dostala sa pod vplyv nemeckých spravodajských úradníkov podozrivých zo spáchania závažného zločinu proti štátu.

Tínedžerku (16) zlákali do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Matka mladej Nemky sa v tej dobe k celej situácii vyjadrila a priznala svoj nepokoj. "Podľahla vymývaniu mozgov. Dúfam, že sa nám podarí ju dostať späť." Lindin otec sa o tom, že je jeho dieťa stále nažive dozvedel z rádia, keď pracoval na výstavbe nemeckej diaľnice. "Zlomilo ma to, keď som počul, že je Linda nažive. Veľmi si želám, aby sa moja Linda znovu vrátila domov. Ja tu budem pre ňu navždy," vyjadril sa zúfalý otec pre nemecké média. 

Viac o téme: TerorizmusTínedžerkaUväznenieZajatkyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu