Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Linda (16), ktorá sa pripojila k teroristom Daeš, prehovorila v televízii: Zničila som si život

Linda Wenzelová Zobraziť galériu (2)
Linda Wenzelová (Zdroj: Facebook)

BAGDAD - Mladá dievčina s červenkastými vlasmi bola zadržaná v júli tohto roku irackou armádou pri dobývaní mesta Mosul z rúk Islamského štátu (Daeš) spolu s 19 ďalšími cudzincami. Fotografia 16-ročnej Lindy Wenzelovej z nemeckého Saska obletela svet. Tíndžerka odcestovala do Sýrie, aby sa pripojila k teroristickej organizácii a teraz je väzenkyňou v blízkosti irackého hlavného mesta Bagdad. Reportérom z NDR, SWR a Süddeutsche Zeitung sa podarilo dostať ju po prvýkrát pred kamery.

Tínedžerku (16) zlákali do služieb Daeš: Hrozí jej poprava, so slzami v očiach prosí o návrat domov

Lindina sestra a matka Katharina (48) odcestovali do Bagdadu, aby ju konečne navštívili. Ich stretnutie bolo exkluzívne zachytené kamerami. Vo videu študentka porozprávala o svojich skúsenostiach s kalifátom a vyjadrila aj svoje najväčšie želanie: Ísť domov do Pulsnitzu.

Linda mala na sebe kvetovanú šatku a kaftan zahaľujúci celú jej postavu. Svoju matku zovrela vo štvrtok v náručí prvýkrát od svojho odchodu z Nemecka v lete roku 2016. Stretnutie sa uskutočnilo v kancelárii v Bagdade. Matka doniesla Linde malého plyšového koníka, ktorý mal na hlave čiapku Santa Clausa.

Linda Wenzel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

"Neviem, ako som prišla na takú hlúpu myšlienku, pridať sa k Islamskému štátu. Zničila som si život," povedala Linda matke pred kamerou.

Linda pritom nie je jedinou nemeckou občiankou zadržiavanou v Iraku. V tamojších väzniciach sa nachádza najmenej šesť ďalších údajných nemeckých podporovateľov IS, deväť detí a jeden muž. Okrem toho iracké bezpečnostné sily zadržali desiatky ďalších európskych bojovníkov a ich manželky. Všetci sú obvinení z toho, že boli členmi teroristickej organizácie IS.

Tým vzniká otázka pre nemecké a európske orgány: Do akej miery sú tieto osoby hrozbou pre bezpečnosť? Kto vie s istotou povedať, či je Linda len traumatizovanou obeťou alebo páchateľom? Pýta sa portál daserste.de. Podľa neho doteraz nemecké bezpečnostné úrady praktizovali pomerne laxný prístup k navráteným ženám. To by sa však, ako tvrdí istý generálny prokurátor, malo zmeniť.

Viac o téme: Islamský štátDaešLinda Wenzelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu