Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéf americkej diplomacie Tillerson obvinil Daeš z genocídy náboženských a etnických menšín

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson obvinil dnes militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) z genocídy náboženských menšín na nimi ovládaných územiach. Informovala o tom agentúra DPA.

 "V čase, keď sa nám darí porážať IS a odopierať mu jeho kalifát, teroristi z tejto organizácie naďalej útočia na príslušníkov náboženských a etnických skupín, ktorých znásilňujú, unášajú, zotročujú a dokonca aj vraždia," uviedol Tillerson pri príležitosti zverejnenia správy amerického ministerstva zahraničných vecí o dodržiavaní náboženských slobôd na svete.

Islamský štát sa podľa Tillersona dopustil genocídy jezídov, kresťanov, šiitských moslimov, ako aj iných zločinov proti ľudskosti či etnických čistiek.

"Ochrana týchto skupín - a iných obetí násilného extrémizmu - je v oblasti ľudských práv prioritou Trumpovej administratívy," povedal Tillerson a dodal, že Spojené štáty budú v spolupráci s regionálnymi partnermi pokračovať v ochrane náboženských menšín pred teroristickými útokmi a vyvíjať úsilie zamerané na zachovanie ich kultúrneho dedičstva.

Z porušovania práv náboženských menšín, z ich prenasledovania alebo stigmatizácie americký rezort diplomacie obvinil aj Bahrajn, Čínu, Irán, Pakistan, Saudskú Arábiu, Sudán a Turecko. 

Viac o téme: USADaešRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu