Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Leto, aké nechce zažiť žiadne dieťa: Ukrajinci učia svojich potomkov cez prázdniny bojovať

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

KYJEV - Miesto kúpania a hrania volejbalu strávili stovky detí vo vojnou rozštiepenej Ukrajine tohtoročné leto rozberaním a skladaním útočných pušiek kalašnikov a zdokonaľovaním sa v umení vojny. Potom, čo vražedný konflikt na východe vstúpil do tretieho roka, niektorí rodičia sa starajú o to, aby ich deti boli pripravené bojovať proti proruským separatistom, napísala agentúra AP.

V bojoch medzi Ruskom podporovanými separatistami a vládnymi jednotkami na východe Ukrajiny bolo od roku 2014 zabitých skoro 10.000 ľudí a napriek tomu, že má platiť prímerie, prakticky denne stále umierajú, či sú zraňovaní vojaci i civilisti.

Program pre deti

Členovia dobrovoľníckeho práporu Azov, ktorí sa preslávili svojimi krajne pravicovými názormi a bojovaním na východnom fronte, vypracovali dvojtýždňový vojenského program pre deti. Výcvik v siedmich táboroch po celej krajine už absolvovalo viac ako 850 detí.

Azov, ktorý je formálne súčasťou Ukrajinskej národnej gardy, spadajúce pod ministerstvo vnútra, je de facto súkromná armáda, ktorú pôvodne platil oligarcha Ihor Kolomojskyj. Súčasné zdroje financovania nie sú známe a jednotka tvrdí, že spolieha na súkromné ​​dary.

Leto, aké nechce zažiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Ide o porušovanie ľudských práv?

Členovia jednotky čelili mnohých obvineniam z porušovania ľudských práv vo vojnovej oblasti. Medzinárodná organizácia Human Rights Watch a Amnesty International v spoločnej správe vlani uviedli, že získali dôveryhodné svedectvo o mučení a "ďalších ohavných zločinoch", ktorých sa dopúšťajú ukrajinské dobrovoľnícke jednotky vrátane Azov.

Výcvik, ktorý sa zameriava na bojové športy a telesné cvičenia, je presiaknutiu nacionalistickými ideami. "Ukrajina, svätá otčina hrdinov, vstup do môjho srdca!" spieva pri vztyčovaní ukrajinskej vlajky stovka detí v maskovacích uniformách v tábore kúsok od Kyjeva. Každé z nich pritom na srdci drží ruku zovretú v päsť.

Leto, aké nechce zažiť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Velitelia Azov dôrazne odmietajú obviňovanie z neonacizmu. Znak jednotky sa však výrazne podobá heraldickému znaku vlčí hák (Wolfsangel), ktorý za druhej svetovej vojny široko používali nacistické divízie. Azov však tvrdí, že ide o pretnutia písmená "N" a "I" znamenajúce "národnú ideu".

Rodičia si myslia, že to deti posilní

Krajne pravicové názory ale nedesia rodičov, ktorí zvyčajne platia ekvivalent 120 dolárov (101 eur), aby ich dieťa strávilo dva týždne s tetovanými bojovníkmi, behalo po lese s atrapami pušiek a robilo kľučky. "Deti tu posilní a skrotí," tvrdí Iryna Švecová, matka trinásťročného chlapca, ktorý sa zúčastnil tábora v Kyjeva. Mnoho rodičov hovorí, že im robí dobre vedomie, že ich deti sú dobre pripravené na život v krajine, ktorá je vo vojne.


Prečítajte si aj:

Ukrajina má problémy s nedostatkom uhlia: Stále sú závislí na Rusku, na pomoc prichádza USA


Anton Krjuk, otec dvanásťročného chlapca, ktorý bol v tábore v júli, dúfa, že jeho dieťa nebude musieť ísť do vojny na východe. Zároveň ale hovorí: "Kým toto šialenstvo s Ruskom neskončí, mal by vedieť, ako brániť svoju vlasť. Môžeme sa spoliehať len na seba."

 

Viac o téme: DetiLetoVýcvik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu