Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Armáda obkľúčila prokuratúru v Caracase: Praktiky novej vlády, odvolanie prokurátorky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Ariana Cubillos)

CARACAS - Desiatky vojakov venezuelskej Národnej gardy obkľúčili dnes v centre Caracasu sídlo generálnej prokurátorky Luisy Ortegovej Díazovej. Vyplýva to zo záberov, ktoré táto otvorená kritička prezidenta Nicolása Madura zverejnila na Twitteri, uviedla agentúra DPA.

Novozvolené ústavodarné zhromaždenie dnes na návrh najvyššieho súdu odvolalo z funkcie generálnu prokurátorku Luisu Ortegovú Díazovú, otvorenú kritičku prezidenta Nicolása Madura. Vo funkcii ju nahradí doterajší ombudsman Tarek William Saab, informovali agentúry AP a DPA.

Príslušníci Národnej gardy sa krátko predtým v centre Caracasu rozmiestnili okolo sídla generálnej prokurátorky a odmietli ju pustiť do jej kancelárie. Ortegová Díazová novinárom, ktorí sa zhromaždili za kordónom vytvoreným bezpečnostnými zložkami, povedala, že vojaci voči nej použili svoje ochranné štíty. Zároveň obvinila vládu, že sa snaží skryť korupciu a porušovanie ľudských práv. Generálna prokurátorka krátko predtým zverejnila na Twitteri zábery vojakov, ktorí obkľúčili jej sídlo.

"Odmietam obliehanie sídla generálnej prokurátorky a odsudzujem tento svojvoľný čin pred domácim a medzinárodným spoločenstvom," napísala Ortegová Díazová. Spor medzi ňou a Madurom sa ďalej vyhrotil vo štvrtok, keď podala mimoriadnu žiadosť o zrušenie nedeľňajších volieb do 545-členného ústavodarného zhromaždenia, ktorú zdôvodnila podozrením z manipulácie ich výsledkov. Kontroverzný orgán vybavený rozsiahlymi právomocami, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, sa prvýkrát zišiel v piatok.

Socialistka Luisa Ortegová Díazová pritom dlho stála po Madurovom boku. Rozkol medzi nimi nastal až v marci tohto roku, keď najprv kritizovala postup Najvyššieho súdu voči parlamentu ovládanému opozíciou. Madurov plán vytvorenia ústavodarného zhromaždenia označila za útok na ústavu prijatú za čias jeho predchodcu Huga Cháveza. Díazová je vo funkcii od roku 2008, jej mandát sa oficiálne končí v roku 2021. Už teraz však Madurovo okolie vyvíja tlak na jej spolupracovníkov a zrejme bude čoskoro odvolaná.

Nicolas Maduro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Organizácia amerických štátov (OAŠ) označila podľa agentúry AP obkľúčenie sídla za "zjavné porušenie" inštitucionálnej nezávislosti prokurátorky. Medziamerický súd pre ľudské práva (IACHR), autonómny orgán OAŠ, prisľúbil Ortegovej Díazovej ochranu, keďže čelí bezprostrednému riziku ujmy po tom, čo ju predstavitelia štátu spojili s údajným "terorizmom". 

Ministri zahraničných vecí krajín Južnej Ameriky združených v obchodnej organizácii Mercosur na dnešnom zasadaní v brazílskom meste Sao Paulo pozastavili členstvo Venezuely za nedodržiavanie demokratických štandardov. Toto opatrenie môže byť zrušené len vtedy, ak sa blok zhodne na tom, že vo Venezuele bol obnovený demokratický poriadok. Venezuela je členom Mercosuru od roku 2012.

Viac o téme: ArmádaVenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu