Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Samovražedný útok Talibanu na konvoj NATO: Zahynuli dvaja americkí vojaci

Miesto útoku v provincii Kandahár.
Miesto útoku v provincii Kandahár. (Zdroj: Twitter/ReutersIndia)

KÁBUL - Nálož odpálená samovražedným útočníkom zasiahla dnes konvoj Severoatlantickej aliancie neďaleko mesta Kandahár v južnom Afganistane. Výbuch si vyžiadal obete, oznámila americká armáda bez spresnenia, či ide o zranených alebo aj mŕtvych.

Armádny hovorca poručík Damien E. Horvath uviedol, že nemôže povedať, o koľko presne obetí ide, ani poskytnúť informácie o ich štátnej príslušnosti. Oznámil len, že misia NATO známa pod názvom Rozhodná podpora "môže potvrdiť, že konvoj NATO bol terčom útoku v Afganistane" a že "tento útok má obete", píše agentúra AP.

Dvaja príslušníci amerických ozbrojených síl zahynuli dnes pri samovražednom bombovom útoku na ich konvoj v blízkosti letiska v meste Kandahár ležiacom na juhu Afganistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Úmrtie dvoch príslušníkov síl NATO v Afganistane potvrdil aj hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagón) Jeff Davis. O počte zranených ministerstvo neinformovalo. Hovorca kandahárskej polície tiež potvrdil útok s tým, že jeho dejisko na okraji mesta rýchlo uzavreli. K útoku sa prihlásilo militantné hnutie Taliban. Hnutie tvrdí, že na predmestí Kandaháru zabilo 15 zahraničných vojakov, svoje údaje však militanti často zveličujú. 

Miestni svedkovia uviedli, že po mohutnom výbuchu, po ktorom nasledovala streľba, horelo na ceste najmenej jedno vojenské vozidlo. Na miesto dorazili vrtuľníky a odvážali odtiaľ vojakov, nebolo však vidno, či ide o zranených alebo mŕtvych.

Viac o téme: Samovražedný útokKonvojútok NATOAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu