Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pence prekvapil prejavom v Estónsku: USA by chceli mať lepšie vzťahy s Ruskom

Mike Pence a Kersti Kaljulaid
Mike Pence a Kersti Kaljulaid (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

TALLINN - Napriek najnovším sankciám voči Moskve a odvete v podobe vyhostenia stoviek amerických diplomatov by Spojené štáty chceli zlepšiť svoje vzťahy s Ruskom. Americký viceprezident Mike Pence to vyhlásil dnes na tlačovej konferencii počas návštevy Estónska, kde rokoval s prezidentmi troch pobaltských štátov susediacich s Ruskom.

Američania podľa slov Pencea "dúfajú v lepšie dni a lepšie vzťahy s Ruskom", na druhej strane však upozornil, že "najnovší diplomatický krok Moskvy neodradí Spojené štáty od záväzku voči ich bezpečnosti, bezpečnosti ich spojencov a bezpečnosti slobodu milujúcich národov na celom svete". Cieľom štvordňovej cesty amerického viceprezidenta po Európe je uistiť spojencov Washingtonu o záväzku administratívy šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa voči ich bezpečnosti.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes vyhlásil, že na zlepšenie rusko-amerických vzťahov bude musieť Washington preukázať "politickú vôľu". Spojené štáty podľa neho potrebujú čas na to, aby sa zbavili "politickej schizofrénie", zatiaľ čo Rusko má stále záujem na konštruktívnej spolupráci.

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že z Ruska musí odísť 755 amerických diplomatov. Agentúra TASS uviedla, že ide o odvetu za nové sankcie schválené Kongresom USA. Americké ministerstvo zahraničných vecí ohlásené vyhostenie diplomatov označilo za "poľutovaniahodné a nemiestne".

Všetci za jedného

Americký viceprezident Mike Pence v pondelok potvrdil, že Spojené štáty sú oddané myšlienke kolektívnej obrany NATO. Na návšteve Estónska zdôraznil, že Washington sa aj naďalej cíti viazaný Článkom 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý o tomto záväzku hovorí. "Za prezidenta Donalda Trumpa Spojené štáty stoja pevne za záväzkom kolektívnej obrany obsiahnutom v Článku 5. Útok na jedného z nás je útokom na nás všetkých," vyhlásil Pence po stretnutí s hlavami štátov všetkých troch pobaltských krajín v estónskom Tallinne.

Prezidentky Estónska a Litvy Kersti Kaljulaid a Daliu Grybauskaite a prezidenta Lotyšska Raimondsa Vejonisa americký viceprezident uistil, že prezident Trump považuje "bezpečnosť za základ našej prosperity".

Viac o téme: EstónskoMike Pence
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu