Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Útok v nemeckom Hamburgu: Islamista vyčíňal v supermarkete, kričal Allahu Akbar!

Policajti hliadkujú pred zatvoreným priestorom pred supermarketom v Hamburgu 28. júla 2017 Zobraziť galériu (5)
Policajti hliadkujú pred zatvoreným priestorom pred supermarketom v Hamburgu 28. júla 2017 (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Jeden človek včera zahynul a ďalší šiesti utrpeli zranenia pri útoku nožom v supermarkete v severonemeckom Hamburgu. Informovala o tom miestna polícia, ktorá zatiaľ nepozná motív činu.

K útoku došlo včera popoludní vo štvrti Barmbek v severovýchodnej časti Hamburgu a páchateľa zadržali krátko po čine. Na prvú obeť, ktorá zomrela priamo na mieste, muž zaútočil nožom ešte v obchode. Ďalšie štyri osoby zranil počas pokusu o útek, uviedla agentúra AP.

FOTO Útok v nemeckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa prvých nepotvrdených informácií mohlo ísť o zlodeja, ktorý začal útočiť na okolostojacich počas pokusu o útek. Polícia však neskôr tieto správy nepotvrdila a zdôraznila, že motív činu zatiaľ nie je známy. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa na útoku podieľali ďalšie osoby.

FOTO Útok v nemeckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Utekajúceho páchateľa zadržali svedkovia udalosti a muž pritom utrpel menšie zranenie. Následne ho odovzdali do rúk policajtov. Totožnosť útočníka bezprostredne nezverejnili.

FOTO Útok v nemeckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Známy islamista

Útočník, je nemeckým úradom známy ako islamista. S odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o tom informovali noviny Tagesspiegel.

Muž zadržaný krátko po svojom čine je podľa denníka Palestínčan, ktorý sa narodil v roku 1991 v Saudskej Arábii. Do Nemecka mal prísť ako utečenec a v Hamburgu vykonával "jednoduché zamestnanie". Pri útoku bol podľa správy oblečený "nábožensky".

FOTO Útok v nemeckom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemecká polícia: Jeden mŕtvy a šesť zranených po útoku muža s nožom v Hamburgu

Jedna osoba prišla v piatok o život a šesť ďalších utrpelo zranenia po tom, ako muž napadol s kuchynským nožom niekoľko ľudí v supermarkete v Hamburgu, informovala nemecká polícia. Niektorí sú zranení vážne a odviezli ich do nemocnice.

Muž vstúpil do supermarketu vo štvrti Barmbek a začal útočiť na náhodných okolostojacich, pričom 50-ročného Nemca zabil. Páchateľ utrpel ľahké poranenia, keď ho ľudia premohli a odovzdali polícii. Podľa nej ide o 26-ročného rodáka zo Spojených arabských emirátov, aj keď jeho štátnu príslušnosť zatiaľ neidentifikovali.

Podozrivý je "očividne cudzinec, ktorý mal opustiť krajinu," uviedol major Olaf Scholz. Úrady ho však nemohli vyhostiť, pretože nemal potrebné dokumenty pre deportáciu. "Čo ma ešte viac hnevá je, že podozrivý by mal byť niekým, kto požaduje ochranu v Nemecku a potom obráti svoju nenávisť na nás," dodal Scholz. Očitý svedok povedal pre agentúru DPA, že útočník opakovane kričal "Allahu Akbar" (v arabčine Boh je veľký), keď držal nôž.

Polícia prehľadala zariadenie, kde žil útočník

Nemecká polícia prehľadala v Hamburgu zariadenie pre utečencov, kde žil muž, ktorý v piatok v miestnom supermarkete napadol s kuchynským nožom niekoľko ľudí. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa nej sa policajná akcia konala vo štvrti Langenhorn v severnej časti mesta. Polícia sa však k výsledkom akcie zatiaľ nevyjadrila. V súvislosti s možnými motívom tohto činu polícia uviedla len to, že vyšetrovanie prebieha vo všetkých smeroch. Nič však nenasvedčuje tomu, že by sa na útoku podieľali ďalšie osoby.

Nemecké úrady o radikalizovanom útočníkovi z Hamburgu vedeli

 Nemecké úrady vedeli o tom, že muž útočiaci v piatok v supermarkete v Hamburgu, preukazoval pred týmto činom známky radikalizácie. Informovala o tom agentúra DPA. Muž bol známy ako islamista a pod týmto označením bol vedený v záznamoch, povedal dnes senátor mesta Hamburg pre vnútro Andy Grote.

Vyšetrovatelia teraz pátrajú po motíve, ktorý ho naviedol k tomuto činu. Niektoré dôkazy naznačujú, že v jeho prípade išlo o náboženskú motiváciu, úlohu tiež podľa informácií polície zohrala mužova "psychická labilnosť", dodal.Podľa senátora to bol "úbohý, odporný skutok", ktorého sa dopustila osoba, ktorá zjavne hľadala v Nemecku ochranu. "Mohlo sa to stať komukoľvek z nás," povedal. Úrady tiež vedeli o jeho kontaktoch s islamskými fundamentalistami, útok ale nečakali.

Viac o téme: útok NemeckoHamburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu