Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Nemecku stúpa počet ľudí s migračným pôvodom: Tvoria viac než pätinu obyvateľstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - V Nemecku naďalej stúpa počet ľudí s migračným pôvodom. Vlani dosiahol počet obyvateľov tejto krajiny so zahraničnými koreňmi už piaty rok po sebe rekordnú úroveň, oznámil dnes Spolkový štatistický úrad (Destatis).

Celkovo ich bolo v roku 2016 približne 18,6 milióna, čo je viac ako pätina obyvateľstva Nemecka (22,5 percenta). Za dôvod nárastu ich počtu o 8,5 percenta - najväčšieho od začiatku vedenia takýchto záznamov v roku 2005 - považujú štatistici veľký prílev prisťahovalcov a utečencov v rokoch 2015 a 2016, informuje agentúra DPA.

Necelú polovicu obyvateľov Nemecka s migračným pôvodom - 48 percent - tvoria cudzinci a 52 percent Nemci. S odstupom najväčšou krajinou pôvodu obyvateľov so zahraničnými koreňmi zostáva Turecko a hlavným regiónom Európa. Význam iných oblastí sveta, ako sú Blízky východ či Afrika, sa však v posledných piatich rokoch zvýšil.

Nemeckí štatistici evidujú ako ľudí s migračným pôvodom tých, ktorí sami nemali pri narodení nemecké občianstvo alebo sa bez nemeckého občianstva narodil aspoň jeden z ich rodičov. Patria k nim napríklad cudzinci alebo naturalizované osoby a ich potomkovia narodení ako nemeckí občania.

Viac o téme: MigrantiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu