Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Britské rodiny sa sťažujú na nepríjemný dôsledok brexitu: Cýbajú im naše au pairky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Hoci rokovania o odchode Británie z Európskej únie sotva začali, mnoho britských rodín s deťmi už začali pociťovať problémy, ktoré brexit môže priniesť. Výrazne totiž klesol počet mladých ľudí zo štátov európskej dvadsaťsedmičky, ktorí chcú v Spojenom kráľovstve pracovať ako au pair, informovala dnes agentúra AFP.

"Ovplyvnil to brexit, o tom niet sporu," uviedla Rebecca Haworthová-Woodová, predsedníčka asociácie Bapa. Tá združuje agentúry, ktoré predovšetkým mladým dievčatám zo zahraničia sprostredkovávajú prácu v britských rodinách s deťmi. "Odhadujem, že počet žiadostí o prácu au pair v Británii klesol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka najmenej o polovicu," povedala.

Pritom už počet žiadostí podaných v prvom polroku 2016 bol podľa Haworthové-Woodovej oveľa nižší ako v porovnateľnom obdobie roku 2015. Na konci minulého júna Briti v referende odhlasovali odchod svojej krajiny z Európskej únie. Práve to podľa predsedníčky Bapa spôsobilo "neistotu".

Podľa agentúry AFP privíta každý rok au pair vo svojej domácnosti asi 40.000 britských rodín. Najčastejšie ako au pair pracujú mladé dievčatá, ktoré si chcú zlepšiť znalosť angličtiny, cestovať a zároveň zadarmo bývať a trochu si privyrobiť starostlivosťou o deti. Doteraz pritom vždy prevažoval počet žiadostí o prácu au pair nad dopytom, teraz sa ale tento trend začína obracať. Rad Britov si podľa AFP začala sťažovať na on-line fórach, že nie sú schopní pestúnku nájsť.

"Je to hrozný rok. Bežne mávame vyše sto žiadostí. Tento rok ale musím žiadosti posielať ja - dievčatám, ktoré dostali už stovku odpovedí," napísal jeden z rodičov na fóre Mumsnet. "Nakoniec sme niekoho našli, ale bola to ťažká práca. Ten nešťastný brexit," dodal. "Agentúra nás informovala, že teraz do Británie skoro nikto nechce," napísal ďalší sklamaný rodič.

Problém podľa AFP tkvie v neistote, ktorú občania dvadsiatich siedmich krajín EÚ pociťujú ohľadom cestovania a pobytu v Británii po odhlasovaní brexitu. Práve snaha zastaviť voľný pohyb osôb bola jedným z hlavných motívov, prečo sa množstvo Britov rozhodlo podporiť odchod svojej krajiny z EÚ.

Podľa nemeckej agentúry AuPairWorld klesol počet žiadostí o brigádu v britských rodinách z 21.000 v prvej polovici roku 2015 na 12.000 v prvej polovici tohto roka. "Môžeme len špekulovať o príčinách poklesu, ale môže to pokojne súvisieť s brexitem a s neistotou okolo neho," uviedla hovorkyňa agentúry Susanne Beckerová. Žiadateľov podľa nej mohlo odradiť, že by mohli byť nútení žiadať o víza.

Podľa Haworthové-Woodovej ale okrem brexitu mohlo úlohu zohrať ešte niečo iné: nedávne teroristické útoky v Manchestri a Londýne. "Chceme ale, aby mladí Európania vedeli, že sú u nás viac ako vítaní," dodala predsedníčka britskej asociácie Bapa.

Viac o téme: Au pairBritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu