Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európa čelí hybridným výzvam viac ako kedykoľvek predtým: EÚ predstavila správu o tom, ako im čeliť

Federica Mogheriniová
Federica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová dnes predložili spoločnú správu o doteraz prijatých opatreniach a ďalších krokoch na implementáciu Spoločného rámca pre boj proti hybridným hrozbám z roku 2016. Spoločný rámec bol vlani prijatý na podnet predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, ktorý sa zaviazal vybudovať Európsku úniu, chrániacu svojich občanov.

V spoločnej správe sa uvádza, že sa podarilo dosiahnuť významný pokrok v tejto oblasti. EÚ zvýšila úroveň povedomia o hybridných hrozbách a jej členské štáty si vymieňajú informácie o rastúcich bezpečnostných rizikách, ktoré často spájajú bežné a menej konvenčné metódy - od terorizmu a kybernetických útokov až po cielené dezinformačné kampane alebo manipuláciu s médiami. Mogheriniová upozornila, že doterajšie opatrenia nestačia a EÚ musí urobiť viac, lebo povaha hybridných hrozieb sa naďalej vyvíja.

"Hybridné hrozby sú pre EÚ, jej členské štáty a našich partnerov veľkým bezpečnostným problémom. Snažíme sa zvýšiť povedomie o týchto hrozbách prostredníctvom Strediska EÚ pre hybridné hrozby, monitorovať a bojovať proti nelegálnym obsahom na internete a proti propagande," uviedla Mogheriniová. Dodala, že do tejto koncepcie zapadá aj posilnenie protihybridných kapacít tretích krajín a zintenzívnenie spolupráce EÚ s NATO. 

Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen, zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť, povedal, že v nadväznosti na návrh eurokomisie na vytvorenie Európskeho obranného fondu sa prijímajú ďalšie kroky pre dotvorenie bezpečnostnej a obrannej únie. Zvýšená spolupráca členských krajín pri riešení hybridných hrozieb ich podľa neho robí  odolnejšími voči hrozbám tohto typu. Eurokomisárka Elžbieta Bieňkowská, ktorá má na starosti vnútorný trh, priemysel a podnikanie v EÚ v tejto súvislosti zdôraznila, že spolupráca v oblasti bezpečnosti a obrany nie je možnosťou, ale nevyhnutnosťou.

"Európa čelí viac hybridným a nekonvenčným bezpečnostným výzvam ako kedykoľvek predtým. Aj preto, ako naznačila naša správa, reagujeme na tieto hrozby bezprecedentnou úrovňou spolupráce medzi EÚ, jej členskými štátmi a NATO, aby sme zlepšili našu odolnosť, pochopili strategickú zraniteľnosť a pripravili koordinované reakcie," vysvetlila Bieňkowská.

Komisia zdôraznila, že EÚ sa v rámci Spoločného rámca pre boj proti hybridným hrozbám zameriava na niekoľko hlavných okruhov opatrení, ktoré majú pomôcť pri predchádzaní, riešení a zmiernení rastúcich problémov s hybridnými hrozbami:
      - zlepšenie informovanosti;
      - vytváranie odolnosti;
      - ochrana Európanov v online prostredí; 
      - spolupráca s tretími krajinami;
      - prevencia, reakcia na krízu a zotavenie sa po hybridných útokoch;
      - spolupráca medzi EÚ a NATO.

Podľa dokumentu EK bude Únia aj naďalej využívať všetky nástroje na riešenie potenciálnych hybridných hrozieb a reagovať na ne, pričom chce pôsobiť ako silnejší a zodpovednejší poskytovateľ bezpečnosti, ktorý dopĺňa bezpečnostné opatrenia členských štátov a svojich partnerov.

Viac o téme: Európska komisiaFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu