Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Berlín v strachu: Čoskoro majú prepustiť na slobodu nebezpečného islamistu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Nemecké orgány prepustia v najbližších mesiacoch na slobodu nebezpečného moslimského radikála, ktorý sa vyhráža teroristickými útokmi. Dvadsaťsedemročný Libanončan Muhammad A. si už dávnejšie odpykal v Berlíne triapolročný trest za závažnú lúpež, pričom nemecký Spolkový kriminálny úrad predpokladá, že po prepustení z väzenia "využije každú príležitosť" na útok proti "neveriacim".

Denník Berliner Morgenpost o tom dnes informoval s odvolaním sa na interné úradné záznamy. Muhammad A. podľa nemeckých orgánov predstavuje bezpečnostné riziko vzhľadom na radikalizáciu počas väzby a sústredenie sa na džihádistickú ideológiu, ako i svoju násilnícku povahu. Vlaňajšia prehliadka cely tohto vyznávača fundamentalistickej formy islamu, známej ako salafizmus, pri ktorej sa našiel mobilný telefón, priniesla zistenie, že udržiava kontakty s potenciálne násilnými islamistami v celom Nemecku. Podarilo sa mu tiež zradikalizovať viacero spoluväzňov.

Podľa údajov Berliner Morgenpost termín prepustenia Mummada A. zatiaľ nebol stanovený, už teraz je však známe, akými prostriedkami bude nad ním zabezpečený dohľad. Radikál bude musieť nosiť elektronický náramok, dodržiavať zákaz pohybu mimo berlínskej štvrte Marzahn a denne sa hlásiť na polícii. Bude pritom nepretržite sledovaný pracovníkmi kriminálneho úradu. Ďalším bezpečnostným opatrením bude zákaz používať telefón alebo počítač.

Zisteniami ohľadne radikalizmu Muhammada A. sa zaoberá nemecká spolková prokuratúra, pravdepodobne však nebudú postačovať na to, aby ho bolo možné ďalej zadržiavať pre podozrenie z terorizmu. Za napadnutie pracovníkov, ktorí kontrolovali jeho celu, súd koncom júna uložil Muhammadovi A. šesťmesačný trest, proti čomu však obhajca podal odvolanie. Odsúdený zatiaľ zostáva vo vyšetrovacej väzbe.

Vyhostenie Muhammada A. z Nemecka podľa Berliner Morgenpost zrejme nepripadá do úvahy, keďže nemá cestovný pas a úrady v Libanone mu ho v súlade s tamojšími zákonmi odmietajú ako islamistovi vystaviť. Denník v tejto súvislosti poukazuje aj na prípad odmietnutého, avšak nevyhosteného žiadateľa o azyl z Tuniska, ktorý bol takisto údajne bez dokladov a vlani v decembri zaútočil v Berlíne na vianočný trh.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad v súčasnosti eviduje v krajine 657 islamistov predstavujúcich hrozbu, pričom viac ako 70 z nich sa zdržiava v Berlíne. Sledovanie celej tejto skupiny môže pritom presahovať možnosti tamojších orgánov, upozorňuje Berliner Morgenpost.

Viac o téme: BerlínIslamista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu