Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výstava mŕtvych tiel sa pre muža stala nočnou morou: Medzi exponátmi našiel strateného brata

Wanqing hľadá brata už 14 rokov. Zdá sa, že jeho telo je súčasťou kontroverznej výstavy. Zobraziť galériu (6)
Wanqing hľadá brata už 14 rokov. Zdá sa, že jeho telo je súčasťou kontroverznej výstavy. (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda, clearwisdom.net)

PRAHA - Pred štrnástimi rokmi zmizol v Číne Huang Xiong. Stíhali ho kvôli jeho náboženskému presvedčeniu a jeho brat ho odvtedy hľadá. Lepšie povedané, hľadá jeho telo. Jeho pátranie však nabralo nečakaný smer. Myslí si totiž, že telo jeho brata sa stalo exponátom na výstave ľudských tiel Body The Exhibition v Prahe.

Prostredníctvom organizácie Ľudské práva bez hraníc podal Huang Wanqing trestné oznámenie, v ktorom žiada českú políciu o spoluprácu. Chce, aby mu pomohli v hľadaní tela jeho brata. Dôvod jeho podozrenia je jednoduchý. Na výstave totiž pracujú s tzv. "nevyžiadanými" telami. Sú to neidentifikované a nepochované telá. V trestnom oznámení sa nachádza celý príbeh, ktorý Wanqingove podozrenie vysvetľuje.

Huang Xiong
Zobraziť galériu (6)
Huang Xiong  (Zdroj: clearwisdom.net)

Zmizol bez stopy

Huang Xiong sa venoval meditačnému duchovnému cvičeniu Falun Gong, ktoré sa stalo v Číne veľmi populárnym. Krátko spustila Čínska komunistická strana brutálne prenasledovanie ľudí praktikujúcich toto cvičenie. V roku 2000 Xiong apeloval na úrady v Pekingu, kde ho zatkli a posadili do väzenia na dva roky. Pustili ho o pol roka skôr s tým, že sa má podrobiť hodinám prevýchovy v pracovnom tábore. V Číne sú tieto hodiny známe ako sedenia na vymývanie mozgu.

Huang Xiong
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: clearwisdom.net)

Ďalšiemu prenasledovaniu sa chcel vyhnúť. Rozhodol sa opustiť domov a používal meno Yuan Kuan. Polícia naňho znova vydala zatykač, pretože o cvičení rozprával aj naďalej. Xiong sa bratovi ozval až v roku 2003 zo Šanghaja. Odvtedy nemá o bratovi žiadne informácie, preto sa domnieva, že je mŕtvy. Prípadom sa neskôr zaoberala spoločnosť Epoch Times, ktorá spracovala aj rozhovory s miestnymi úradníkmi komunistickej strany. Nikto z nich nič neprezradil.

Fabrika na plastinované telá

V Šanghaji sídli aj fabrika na plastináty Su Yi. Práve tu Xionga videli poslednýkrát. Prepojenie s výstavou v Prahe je podľa Wanqinga úplne zreteľné. "Existuje podozrenie, že sa telo môjho brata dostalo do mesta Dalian, kde sídli fabrika Dalian Hoffen Biotech. Česká spoločnosť JVS Group (propagátori výstavy, pozn. red.) ďakuje Dalianu vo svojich propagačných materiáloch za plastinované telá pre výstavu v Prahe. Na základe toho verím, že telo môjho brata sa nachádza práve tam," napísal Wanqing v trestnom oznámení.

Exhibícia ľudských tiel The
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

DNA už neexistuje

Hovorkyňa výstavy v Prahe Květa Havelková odmieta, žeby sa medzi ľudskými exponátmi nachádzali politickí väzni či stúpenci meditačného cvičenia. "Sú to telá dobrovoľných darcov z nemocníc a univerzít," povedala pre Echo24 Havelková.

Wanqing však v trestnom oznámení uviedol aj fakt, že spoločnosť JVS Group, s. r. o. doposiaľ nepredložila žiadny informovaný súhlas mŕtvych (alebo vykonávateľov ich vôle) s posmrtným využívaním ich tiel na akékoľvek účely. Uviedla len, že majiteľom výstavy je spoločnosť Imagine Exhibitions INC.

Huang Xiong
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: clearwisdom.net)

Havelková ďalej uviedla, že identifikácia tiel by bola veľmi náročná, dokonca nemožná. "Plastinácia je tak silný chemický proces, že je pri ňom zničené DNA." Wanqing oslovil českú organizáciu Ľudské práva bez hraníc, ktorá ho zastupuje a zabezpečuje preklady do českého jazyka.

"Radi sme pánovi Huangovi  pomohli hľadať brata na výstave. Je mnoho ľudí, ktorí v dôsledku perzekúcií v Číne stratili svojich príbuzných," uviedlo v tlačovej správe projektový riaditeľ organizácie Porubiak. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský chcel koncom júna výstavu zakázať a telá pochovať na cintoríne. So svojou žiadosťou však na polícii neuspel.

Huang Xiong
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: clearwisdom.net)

Viac o téme: ŠkandálČínaPrahaBody The ExhibitionXuang Xiong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu