Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nahnevaná JVS Group: Útoky na výstavu už nemôžeme ďalej ignorovať

Exhibícia ľudských tiel The Body Exhibition
Exhibícia ľudských tiel The Body Exhibition (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

BRATISLAVA - Výstava Body The Exhibition bola v Bratislave slávnostne otvorená 10. augusta 2017. Doposiaľ výstavu videlo už niekoľko tisíc návštevníkov, ktorých vyškolení medici svojim profesionálnym výkladom oboznámili s tajomstvom ľudského tela, rovnako ako s najnovšími postupmi modernej medicíny. Aj napriek veľkému záujmu a spokojnosti tých, ktorí výstavu videli, sa stále objavujú ohlasy volajúce po zakázaní tejto "nechutnosti".

Všetky exponáty na výstave pochádzajú zo skutočných ľudských tiel, čo vyvoláva veľkú kontroverziu a rozdeľuje spoločnosť na dva tábory. Naposledy proti výstave výrazne vystúpilo občianske združenie Aliancia za nedeľu pod vedením Evy Zelenayovej a Antona Čulena, osôb spájaných s politickou stranou ĽS Naše Slovensko.

"Je smutné, že sa musíme zaoberať útokmi rôznych skupín ľudí, ktorí špinia dobrý úmysel výstavy a zastrašujú návštevníkov tým, že nás ako organizátorov obviňujú z túžby po senzácii ukazovať a zneucťovať mŕtvoly. Je z toho jasne vidieť, že títo ľudia na výstave neboli a s nikým, kto výstavu navštívil, sa ani nikdy nerozprávali. To platí aj pre odmietnutie Slovenskej lekárskej komory, ktorá zvolala svoju konferenciu deň pred samotným otvorením výstavy. Dopredu zaútočili na niečo, čo ešte nevedeli, alebo nevideli podrobne. Považujeme to za veľmi neprofesionálne," konštatuje Květa Havelková, tlačová hovorkyňa JVS Group.

Vlastníkom celej výstavy je spoločnosť Imagine Exhibition zo Spojených štátov amerických. Od svojho vzniku zavítala do viac ako 38 krajín celého sveta, naposledy do Prahy, kde ju navštívil aj samotný tvorca, čínsky profesor Sui, riaditeľ oddelenia anatómie na univerzite v Daliane. Ten vysvetlil, prečo zvolil skutočné ľudské telá: "V čínskej vedeckej a anatomickej spoločnosti zastávam funkciu popularizátora anatomickej vedy. Preto je mojou povinnosťou odovzdávať anatomické vedomosti verejnosti. Pre výstavu sme použili skutočné telá, pretože práve reálne telá sú tak komplexné, že by nikdy nemohli byť nahradené žiadnym plastovým modelom."

"Výstava Body the Exhibition bola prezentovaná v Bratislave spoločnosťou JVS GROUP už v roku 2012, kedy ju videlo spolu s učiteľmi viac ako 30-tisíc slovenských žiakov a študentov. Tento rok organizujeme bezplatné prehliadky pre pedagógov, aby si vytvorili vlastný názor a rozhodli sa, či vezmú svojich študentov na výstavu, " komentuje situáciu Zuzana Benediktová, manažérka výstavy v Bratislave.

Viac o téme: Body The Exhibition
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu