Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čína podala oficiálny protest proti USA, Nemecku, Francúzsku a OSN za nezodpovedné vyjadrenia

(Zdroj: TASR/Audun Braastad/NTB scanpix via AP)

PEKING - Čína dnes podala oficiálny protest voči viacerým štátom a inštitúciám za "nezodpovedné vyjadrenia" niektorých ich predstaviteľov v súvislosti s úmrtím čínskeho disidenta a nositeľa Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa, ktorý vo štvrtok podľahol rakovine pečene. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

"Každá krajina by si mala byť vedomá toho, čo hovorí a kto to hovorí, preto sme proti týmto krajinám podali oficiálny protest," uviedol na dnešnom brífingu v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Podľa neho Čína podala protest okrem iného proti Spojeným štátom, Francúzsku, Nemecku a OSN.

Spojené štáty vyzvali čínsku vládu na prepustenie disidentovej vdovy Liou Sia, ktorá je v domácom väzení od roku 2010. Nemecko vyjadril poľutovanie nad tým, že Peking ignoroval jeho ponuku na liečbu Liou Siao-poa. Komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn povedal, že Liu Siao-po "bol uväznený za svoje presvedčenie".

Cudzie štáty by nemali zasahovať do vnútorných záležitostí Číny, uviedol dnes hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí reagujúc na vlnu kritiky, ktorá sa spustila po úmrtí väzneného čínskeho disidenta a laureáta Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poa. Ten vo štvrtok zomrel na rakovinu pečene.

"Vyzývame príslušné krajiny, aby rešpektovali právnu zvrchovanosť Číny," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Podľa neho bol Liou Siao-po odsúdený zločinec a po tom, čo mu bola diagnostikovaná rakovina pečene, čínske zdravotníctvo vynaložilo "maximálne úsilie", aby mu poskytlo adekvátnu liečbu. 

Primár oddelenia klinickej onkológie nemocnice v meste Šen-jang, kde bol Liou Siao-po hospitalizovaný, vo štvrtok večer na tlačovej konferencii uviedol, že typ zhubného nádoru, ktorým Liou Siao-po trpel, "je v raných štádiách veľmi ťažko diagnostikovateľný". Liou zomrel približne mesiac po stanovení diagnózy, ktorou bola nevyliečiteľná rakovina pečene.

Liou Siao-po bol medzinárodne známy autor a aktivista, ktorý vyzýval na politické reformy a ukončenie vlády jednej strany v Číne. V roku 2009 ho odsúdili na 11 rokov väzenia za podnecovanie protištátnej činnosti. Dopustiť sa ho mal, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08 žiadajúcej rozsiahle politické zmeny v krajine.

V decembri 2010 mu nórsky Nobelov výbor udelil Nobelovu cenu za mier za desaťročia boja za ľudské práva v Číne. Peking následne zmrazil diplomatické vzťahy s Nórskom a obnovil ich až vlani v decembri.

Do nemocnice v Šen-jangu previezli Lioua z väzenia po tom, ako mu v máji tohto roka diagnostikovali rakovinu pečene v pokročilom štádiu. Jeho príbuzní a priatelia, ako aj vlády iných krajín a rôzne organizácie žiadali neúspešne čínsku vládu, aby mu umožnila liečbu v zahraničí.

Viac o téme: ČínaLiou Siao-pa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu