Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO začína ďalšie cvičenia pri ruských hraniciach: Trénujú obranu Čierneho mora

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Csaba Krizsan/MTI via AP, File)

BUKUREŠŤ - Severoatlantická aliancia otvorila dnes v Bulharsku rozsiahle cvičenia za účasti 25.000 členov vojenského personálu z viac ako 20 spojeneckých a partnerských krajín. Akcia Saber Guardian 17 (Šabľový strážca 17) pod vedením amerických síl v Európe bude prebiehať do 20. júla na území Bulharska, Maďarska a Rumunska.

Cieľom súboru 18 špecializovaných cvičení je zvýšenie interoperability zúčastnených armád, ako aj demonštrácia odhodlanosti a pripravenosti konať v záujme bezpečnosti a stability v oblasti Čierneho mora. Cvičenia Saber Guardian uskutočňuje NATO v tomto regióne každoročne už od roku 2013.

Dnešný otvárací ceremoniál sa konal v bulharskom vojenskom výcvikovom priestore Novo Selo. V prípade Rumunska bude pri cvičeniach využívaná základňa pri Letisku Mihaila Kogalniceana na čiernomorskom pobreží. Súčasťou programu je ostrá paľba z protilietadlových diel, prekonávanie riečnych tokov alebo príprava na udalosti s hromadným zasiahnutím osôb. Sériu rozsiahlych pozemných a námorných cvičení uskutočnilo NATO v krajinách strednej a východnej Európy aj v priebehu júna.

NATO začína ďalšie cvičenia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Csaba Krizsan/MTI via AP, File)

Viac o téme: CvičenieArmádaRuskoNATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu