Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cudzinci boli unesení v uplynulých rokoch teroristami, teraz islamisti zverejnili video

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BAMAKO - Islamistická skupina v Mali napojená na teroristickú sieť al-Káida zverejnila video so šiestimi cudzincami unesenými v uplynulých rokoch. Video sa objavilo na internete v sobotu, pričom francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes v Mali zúčastňuje na regionálnom bezpečnostnom summite.

Medzi unesenými sa nachádza aj francúzska humanitárna pracovníčka, ktorú vzali do zajatia vlani v Mali. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej únoscovia týmto záznamom chceli dokázať, že rukojemníci sú stále nažive. Zverejnenie videa zachytila v sobotu organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Na zázname vidno Stephena McGowana z Juhoafrickej republiky, Elliota Kennetha Arthura z Austrálie, Iuliana Gherguat z Rumunska, Beatrice Stocklyovú zo Švajčiarska, Gloriu Ceciliu Narváezovú z Kolumbie a Sophie Petroninová z Francúzska. Video zverejnila v marci vzniknutá organizácia Džamáat nusrat al-islám wal-muslimín, čo možno preložiť ako Podpora islamu a moslimov. Na nahrávke počuť hlas, ktorý hovorí, že vyjednávanie o ich prepustení sa dosiaľ nezačalo. Hlas ďalej spomína prezidenta Macrona s tým, že Petroninová "dúfa, že francúzsky prezident ju príde zachrániť".

Macron sa dnes v Mali stretáva s hlavami piatich afrických štátov z regiónu Sahelu, aby spoločne pripravili pôdu na vznik viacnárodného vojska o sile 5000 mužov. Cieľom kontingentu bude boj s rozmáhajúcim sa terorizmom.  Džamáat nusrat al-islám wal-muslimín vznikla spojením trojice teroristických organizácií: Ansár ad-Dín, skupiny al-Murábitún a al-Káidy v islamskom Maghribe (AQIM). Táto skupina sa medzičasom prihlásila k zodpovednosti za júnový útok na obľúbené dovolenkové stredisko, vyhľadávané tiež cudzincami, pri metropole Mali.

K spojeniu týchto obávaných islamistických organizácií došlo v čase narastajúceho zhoršenia bezpečnostnej situácie, a to nielen v Mali, ale aj v susedných krajinách západnej Afriky, ktoré boli doteraz relatívne chránené pred útokmi extrémistických skupín. Nová organizácia predstavuje ohrozenie aj pre mierové jednotky OSN v Mali, ktoré majú spomedzi všetkých misií OSN vo svete najväčší počet obetí.

Teroristické organizácie v Mali zvyknú svojich rukojemníkov zadržiavať aj niekoľko rokov. V pondelok oznámila napríklad švédska vláda prepustenie svojho občana Johana Gustafssona zo zajatia v Mali, kde strávil šesť rokov.

Viac o téme: TerorizmusAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu