Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež vládne vo Vatikáne tvrdou rukou: Svojho kritika nekompromisne odstavil!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/Tiziana Fabi/Pool Photo via AP)

RÍM - Pápež František vymenoval v sobotu nového prefekta Kongregácie pre náuku viery. Stal sa ním španielsky jezuita, arcibiskup Luis Ladaria Ferrer. Ten nahradil doterajšieho prefekta nemeckého kardinála Gerharda Ludwiga Müllera, ktorý bol vo funkcii od roku 2012.

Pápež sa kardinálovi, ktorý k mnohým jeho krokom pristupoval kriticky, rozhodol nepredĺžiť päťročné funkčné obdobie končiace tento víkend. V krátkom stanovisku o vymenovaní nového prefekta, ktoré v sobotu vydal Vatikán, sa František Müllerovi poďakoval za jeho službu.

Müller, ktorého do funkcie prefekta vymenoval emeritný pápež Benedikt XVI., sa počas svojho pôsobenia v kongregácii okrem iného venoval riešeniu obvinení zo sexuálneho zneužívania, ktorých počet v uplynulých rokoch vo Vatikáne narástol. V marci tohto roku jeho správu týchto prípadov napadla jedna z obetí sexuálneho obťažovania kňazom a členka Pápežskej komisie pre ochranu maloletých Írka Marie Collins, ktorá vyjadrila frustráciu z neochoty niektorých členov kongregácie spolupracovať pri vyšetrovaní prípadov pohlavného zneužívania maloletých duchovnými. Následne sa svojho členstva vzdala.

Stret názorov pápeža a kardinála Müllera spôsobilo napríklad Františkovo posolstvo Radosť lásky (2016), v ktorom sa vyjadril, že by cirkev mala byť zhovievavá aj voči tým, ktorých životy neodrážajú učenie cirkvi a mala by sa o nich skôr starať ako ich kritizovať. To sa týka aj rozvedených či civilne zosobášených katolíkov, ktorí nemôžu prijímať Sviatosť oltárnu. Štyria konzervatívni kardináli toto posolstvo napadli, pre jeho vágnosť a zmätočnosť a verejne pápeža vyzvali, aby svoje tvrdenia vysvetlil. Müller sa s k ich iniciatíve nepridal, no Františkove návrhy spochybnil.

Viac o téme: VatikánPápež FrantišekLudwig Müller
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu