Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súd podporil rozhodnutie vlády vyvlastniť dom Adolfa Hitlera: Pozrite sa, na čo sa zmení

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsky Ústavný súd rozhodol, že vláda konala v súlade so zákonom v procese vyvlastnenia domu, v ktorom sa v roku 1889 narodil nacistický diktátor Adolf Hitler. Majiteľka domu sa ho odmietala vzdať, vláda však v úsilí Hitlerov rodný dom získať pod svoju správu neustala. Jej prvoradým cieľom je zmeniť dom do takej podoby, aby prestal slúžiť ako pútnické miesto pre Hitlerových obdivovateľov či zberateľov senzácií.

Ústavný súd rozhodol, že vláda mala plné právo vyvlastniť dom v Braunau am Inn neďaleko nemeckých hraníc. Vyvlastnenie prebehlo vo verejnom záujme a s primeranou finančnou kompenzáciou, preto nemôže byť protiústavné.

Vláda chce teraz nehnuteľnost zrenovovať, aby ju zbavila akejkoľvek vizuálnej podobnosti s rodiskom Hitlera a následne ju poskytne agentúre, ktorá vedie workshopy pre ľudí s postihnutím. Práce na dome by sa mali začať na jeseň. Pôvodná majiteľka domu Gerlinde Pommerová pôvodne odmietala vyvlastnenie namietajúc, že finančná kompenzácia je prinízka. Jej právnik Gerhard Lebitsch vyjadril predpoklad, že Pommerová sa ešte odvolá na Európsky súd pre ľudské práva.

Viac o téme: RakúskoAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu