Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pakistan sa inšpiroval Trupom: Na hranici s Afganistanom chcú postaviť múr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ISLAMABAD - Pakistan v utorok ohlásil, že chce vybudovať múr pozdĺž celej hranice s Afganistanom. Stavať ho začne v prvej fáze v oblastiach, kde cez hranice často prekračujú militanti, oznámila pakistanská armáda. Afganská vláda ostro protestuje a hrozí "odvetnými opatreniami".

Obe krajiny sa dlhé desaťročia navzájom obviňujú, že nedostatočne bojujú proti militantom na svojom území a nechávajú ich prenikať na územie druhého štátu, či dokonca ich naň sami vysielajú. Paradoxne sa doteraz častejšie hovorilo o prenikaní militantov z Pakistanu do Afganistanu, afganská vláda však napriek tomu, na rozdiel od tej pakistanskej, žiadny múr na hraniciach nechce.

Hranica medzi Pakistanom a Afganistanom je dlhá 2640 kilometrov a sleduje takzvanú Durandovu líniu, demarkačnú čiaru, vytýčenú v roku 1893. Afganistan ju však neuznáva a asi najmä preto sa ostro stavia proti plánom postaviť na nej múr.

Hovorca afganského ministerstva vnútra Nadžíb Daníš v utorok v Kábule Pakistanu pohrozil, že ak so stavbou múru naozaj začne, Afganistan pristúpi k "odvetným opatreniam". Pakistanskej armáde pripomenul prestrelky, ktoré sa strhli, keď sa v minulosti snažila postaviť na hranici opevnenia. "Aj v minulosti sa Pakistan dopustil chyby, začal stavať pozdĺž hranice budovy a čelil naše ostrej reakcii. Dúfame, že takúto chybu už nezopakuje," pohrozil Islamabadu hovorca afganského ministerstva.

Viac o téme: MúrAfganistanPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu