Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé čísla z Londýna: Obrovský počet nezvestných po požiari!

Požiar výškovej budovy v Londýne. Zobraziť galériu (8)
Požiar výškovej budovy v Londýne. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Po požiari výškového bytového domu v Londýne, ktorý si v noci z utorka na stredu vyžiadal podľa polície najmenej 17 mŕtvych, je nezvestných 65 ľudí, napísal denník The Sun.

Šéf londýnskej polície Stuart Cundy na otázku, či je podľa neho možné, že si požiar vyžiadal vyše 100 obetí, vo štvrtok odpovedal: "Dúfam, že sa počet obetí nevyšplhá k trojciferným číslam."

Rozsiahly požiar 24-poschodovej Grenfell Tower vypukol v stredu približne o 01.00 h miestneho času pravdepodobne na štvrtom poschodí a veľmi rýchlo sa rozšíril na celú budovu, ktorú úplne zničil. Okrem obetí na životoch si vyžiadal aj desiatky zranených.

Požiar výškovej budovy v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

V oknách kričali uviaznutí ubyvatelia

Podľa očitých svedkov niektorí ľudia uviazli v bytoch ako v pasci a bolo ich vidieť pri oknách. Tiež zahliadli v hornej časti budovy svetlá, zrejme z mobilných telefónov či bateriek.

Hrozivé čísla z Londýna:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Bolo žalostné, keď som videl blikať baterku hore (v horiacej budove), odkiaľ sa zjavne nemôžu dostať von," povedal v rozhlasovom vstupe televízny moderátor George Clare. Jody Martin vykreslil, že utekal k domu v snahe pomôcť a že kričal na ľudí, aby vyšli von, ale zvnútra sa ozývalo volanie, že uviazli v chodbách plných dymu. "Počul som ľudí kričať o pomoc," poznamenal ďalší svedok. "Vyzerá to veľmi zle, veľmi veľmi zle. Nikdy som nič také nevidel," vykreslil Tim Downie a dodal, že ten štipľavý zápach je príšerný.

"V oknách boli deti a ľudia blikali svojimi mobilmi, aby im pomohli, ale hasiči sa nemohli hore dostať," povedal David Benjamin pre agentúru Reuters.

Londýnska budova v plameňoch.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Foto: London Fire Brigade)

Celý dom sa podľa reportérov ocitol v plameňoch a panujú obavy, že budova by sa mohla zrútiť. Hasiči dokázali striekať vodu s pomocou diaľkovo ovládanej plošiny len do 10. poschodia, vyššie sa plamene vymkli kontrole. "Videli sme trosky padajúce z budovy, počuli výbuchy a zvuk rozbíjajúceho sa skla," vykreslil jeden z reportérov.

Keď vypukol požiar vo výškovej budove Grenfell Tower v Severnom Kensingtone na západe britskej metropoly, jedným z prvých ľudí, ktorým sa podarilo uniknúť, bol Mahad Egal bývajúci vo štvrtom poschodí. Zhruba hodinu po polnoci miestneho času (2:00 SELČ) ho prebudilo búšenie na dvere, za ktorými sa na neho vyvalil hustý dym.

Hrozivé čísla z Londýna:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Frank Augstein)

"Dali sme si so ženou cez seba mokré uteráky, prehodili sme ich aj cez deti a vyrazili dolu. Nebolo vidieť na krok," opísal televízii BBC mladý muž, podľa ktorého obyvateľov pred požiarom nevaroval žiadny alarm. Od svojho suseda sa vraj potom dozvedel, že horieť začalo od jeho chladničky, ktorá vraj "explodovala". Ďalší ľudia podľa neho kvôli záchrane riskovali svoje životy, niektorí vraj vyskakovali z okien.

Hrozivé čísla z Londýna:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Alastair Grant)

Iná obyvateľka domu povedala BBC, že sa rozhodla neposlúchnuť odporúčanie úradov, aby zostala za zatvorenými dverami, ktoré mali ohňu odolať. Namiesto toho sa s rodinou zachránila na vlastnú päsť. "Podľa mňa nepochopili, že sa ten oheň rozšíri po celej budove ... Ak by som poslúchla tú radu ... mohli sme byť mŕtvi," povedala žena, ktorá nechcela zverejniť svoje meno.

Hrozivé čísla z Londýna:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Frank Augstein)

Zúfalú situáciu vnútri domu opísal médiám aj jeden zo zasahujúcich hasičov, ktorému požiar pripomínal zábery z horiacich budov po teroristických útokoch v New Yorku 11. septembra 2001. "Aby sme sa vôbec dostali do budovy, museli sme sa ukryť pod štítmi zásahovej policajnej jednotky, pretože dole padalo veľa horiacich trosiek. Hore sme sa dostali všetci po jedinom malom schodisku. Pripomínalo to obrázky z 11. septembra, "povedal BBC hasič Terry, ktorý pri požiari strávil osem hodín.

Hrozivé čísla z Londýna:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP/AP Photo/Alastair Grant)

Obyvateľka výškovej budovy povedala televízii Sky News, že poplach bol spustený až po pol hodine od vypuknutia požiaru. Ona a jej rodina sa zachránili iba vďaka susedovi, ktorý im zabúchal na dvere. Dodala, že v budove došlo pred niekoľkými rokmi k "malému požiaru".

Grenfell Tower bol podľa BBC postavený v roku 1974. Žilo v ňom 125 rodín. Len minulý rok prešiel rekonštrukciou za desať miliónov libier. Dom dostal okrem iného nové vonkajšie izolačné obloženie, nové okná s dvojitými sklami a nový vykurovací systém. Rekonštrukcia bola súčasťou väčšej investície v tejto oblasti Londýna vo výške 67 miliónov libier. 

Nájomníci už počas rekonštrukcie upozorňovali na možné bezpečnostné problémy, napríklad na údajnú nefunkčnosť protipožiarnych systémov. Stavebná firma, ktorá vykonávala nedávnu rekonštrukciu objektu, podľa agentúry AP uistila, že dodržala všetky požadované kontroly, požiarne predpisy a bezpečnostné štandardy.

Viac o téme: PožiarLondýnGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu