Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Demokrati dosiahli dohodu s konzervatívcami Mayovej: Vymenovala nového šéfa

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP)

LONDÝN - Severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) súhlasila s princípmi navrhovanej dohody s konzervatívcami premiérky Theresy Mayovej. Podľa televízie Sky News to dnes oznámila britská vláda.

Dohoda by sa mala stať základom pre spoluprácu oboch strán, na základe ktorej by severoírski unionisti podporovali menšinovú vládu premiérky Mayovej. Konzervatívna strana v štvrtkových predčasných voľbách stratila väčšinu v Dolnej snemovni britského parlamentu. Spoluprácou s DUP by si zaistila tesnú väčšinu v 650-člennej snemovni.

DUP ako najväčšia severoírska strana podporuje zotrvanie Ulsteru v Spojenom kráľovstve. Vo vlaňajšom referende o zotrvaní Británie v EÚ podporila brexit, avšak nie jeho tvrdú podobu presadzovanú premiérkou Mayovou.

Vymenovala šéfa svojho úradu

Mayová vymenovala dnes za nového šéfa svojho úradu bývalého konzervatívneho poslanca a exministra Gavina Barwella. Informovala o tom agentúra AP. Vymenovanie prichádza po dnešnom odstúpení doterajšieho šéfa premiérkinho úradu Nicka Timothyho, ktorý vyvodil osobnú zodpovednosť za výsledok štvrtkových predčasných volieb, v ktorých síce Mayovej konzervatívci zvíťazili, avšak prišli o väčšinu kresiel v Dolnej snemovni britského parlamentu.

Timothy sa angažoval vo volebnej kampani konzervatívcov a dozeral na vypracovanie ich politického programu. Gavin Barwell (45), absolvent univerzity v Cambridge, je jedným z poslancov Konzervatívnej strany, ktorí v štvrtkových voľbách prišli o kreslo. V minulosti pôsobil vo vláde ako šéf rezortu bývania a minister zodpovedný za Londýn.

Mayová dnes Barwella ocenila ako skúseného a rešpektovaného politika, ktorý ako minister odvádzal prvotriedny výkon. Barwell podľa vlastného vyjadrenia novú funkciu akceptoval "s nadšením", uviedla televízia Sky News. Britská vláda dnes oznámila, že severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) už súhlasila s princípmi navrhovanej dohody s konzervatívcami premiérky Mayovej.

Na jej základe by mali severoírski unionisti podporovať Mayovej menšinovú vládu pri kľúčových hlasovaniach; nešlo by však o koalíciu ani širšiu politickú spoluprácu. Členovia vlády budú o návrhu dohody rokovať na pondelkovom zasadnutí. 

Viac o téme: Theresa MayováDUP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu