Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britská premiérka po volebnom debakli: Prišla o kľúčových ľudí, bojuje o prežitie

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/Joe Giddens/PA via AP)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes prišla o kľúčových spolupracovníkov a zrejme ju čaká boj o politické prežitie, informujú britské médiá. Na svoje funkcie v reakcii na výsledok parlamentných volieb rezignovali obaja vedúci jej kancelárie Nick Timothy a Fiona Hillová.

Premiérka teraz pracuje na dohode o spolupráci so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a na zostavení novej vlády. Aj jej konzervatívci ale pochybujú, či môže dlhšiu dobu zostať v čele vlády. Timothy dnes na webových stránkach Konzervatívnej strany potvrdil, že odchádza z čela úradu predsedníčky vlády, čím na seba vzal spoluzodpovednosť za predvolebnú kampaň, na ktorej programovú časť mal dohliadať.
 
Zvlášť vraj ľutuje, že do volebného programu neboli začlenené limity zvyšujúcich sa výdavkov na sociálnu starostlivosť. "Neuspokojivé" výsledky volieb neboli vraj spôsobené poklesom podpory Mayovej, ale nečakaným vzostupom podpory labouristom. Agentúra Reuters uviedla, že Mayová bojuje o prežitie, keď jej vo štvrtok nevyšla riskantná stávka na drvivú porážku domnelo slabých labouristov v parlamentných voľbách. To podkopalo jej autoritu a uvrhlo krajinu do vážnej politickej krízy, a to len niekoľko dní pred plánovaným začatím rozhovorov o vystúpení Británie z Európskej únie.
 
Mayová teraz musí bojovať o zjednotenie rôznych frakcií vo vlastnej strane, a pokiaľ ide o vládu, musí sa spoliehať na podporu desiatok severoírskych poslancov. Podľa Reuters je už dnes jeden z poslaneckých zástupcov konzervatívcov v Belfaste na rokovaniach s DUP o podpore vláde.
Aj konzervatívcom prevažne naklonená britská tlač dnes pochybuje o tom, či sa Mayová môže dlhší čas udržať pri moci. Napríklad najpredávanejší britský denník The Sun poznamenal, že vysokí stranícki funkcionári sa chcú Mayovej zbaviť, ale počkajú najmenej pol roka, pretože sa obávajú, že súperenie o vedenie strany by vynieslo k moci labouristického predáka Jeremyho Corbyna.
 
"Theresa Mayová je určite najsilnejším lídrom, akého v túto chvíľu máme," povedal BBC poslanec David Jones. Podľa neho sa ale nedá odhadnúť, či bude Mayová premiérkou ešte na konci tohto roka. Dnešné vydanie denníka The Times má na titulnej strane titulok "Mayová hľadí do priepasti". Podľa denníka je teraz Británia "prakticky bez vodcu". The Telegraph pripomína, že o významných konzervatívnych politikoch, ako sú minister zahraničia Boris Johnson, ministerka vnútra Amber Ruddova alebo minister pre brexit David Davis, sa už hovorí ako o možných nasledovníkoch Mayovej.
 
Otázkou je tiež cena, akú bude musieť menšinová konzervatívna vláda zaplatiť severoírskej DUP za podporu. Politicky síce k sebe majú obe strany blízko, ale napríklad vodkyňa škótskych konzervatívcov Ruth Davidsonová vyslovila obavu ohľadom odporu DUP voči uzákonenej možnosti uzatvárať partnerstvá medzi osobami rovnakého pohlavia. Politička však tvrdí, že od Mayovej dostala "kategorické uistenia", že v tomto ohľade sa nič nezmení.
Viac o téme: Theresa MayováNick TimothyFiona Hillová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu