Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál ministerky vnútra v Británii: Vzdala sa funkcie, tento muž ju už nahradil

Amber Ruddová Zobraziť galériu (2)
Amber Ruddová (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová prijala v nedeľu rezignáciu ministerky vnútra Amber Ruddovej, ktorá sa vzdala svojej funkcie v dôsledku škandálu okolo vyhosťovania ilegálnych imigrantov v Británii. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

"Premiérka prijala dnes večer (nedeľa večer) rezignáciu ministerky vnútra," uviedol hovorca úradu premiérky na Downing Street. Ruddová čelila v ostatnom čase kritike po vypuknutí škandálu okolo tzv. "generácie Windrush". Ministerka bola tiež obvinená zo zavádzania parlamentu ohľadne imigračnej politiky Spojeného kráľovstva, keď minulý týždeň oznámila, že vláda nemá v pláne deportácie ľudí. Noviny The Guardian však neskôr zverejnili list, v ktorom politička Mayovej píše, že chce zvýšiť deportáciu o desať percent. Rudd v nedeľnom liste premiérke uviedla, že "nechcene" zavádzala poslancov.

Prisťahovalci, ktorí prišli do Británie po druhej svetovej vojne, sú známi ako "generácia Windrush". Označenie vychádza z názvu lode Empire Windrush, ktorá v roku 1948 prvýkrát priviezla stovky ľudí z Karibiku. Tí, čo prišli pred zmenou príslušného zákona v roku 1971, mali automatické právo usadiť sa v Spojenom kráľovstve.

No niektorých sa dotkli nové zákony z roku 2012, ktoré z Británie spravili "nehostinné prostredie pre ilegálnych migrantov". "Čo sa stalo Windrushskej generácii nie je anomália a nie je to dôsledok chýb v administratíve, ale nehostinného prostredia vytvoreného touto vládou," povedal v nedeľu člen opozície a starosta Londýna Sadiq Khan.

Británia má nového ministra vnútra

Novým britským ministrom vnútra sa v pondelok stal Sajid Javid, ktorý vo funkcii nahradil Amber Ruddovú. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Javid (48) je poslancom za Konzervatívnu stranu od roku 2010 a predtým zastával funkciu ministra pre komunity a miestnu samosprávu. Pred vstupom do politiky bol výkonným riaditeľom Deutsche Bank.

Sajid Javid
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, FILE)

Viac o téme: Theresa MayováAmber Ruddová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu