Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA najbližšie odvolaniu Trumpa: VIDEO Megaškandál, exšéf FBI odtajnil detaily špiny o Rusoch

Donald Trump Zobraziť galériu (7)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

BRATISLAVA - Prejav exšéfa FBI na verejnom výsluchu zatriasol americkou demokraciou. Jeho slová nepotešili Rusov a amerického prezidenta. Experti a publicisti sa zhodujú, že pre Trumpa je to najkritickejšia situácia. Otvorene sa hovorí o impeachmente - zvrhnutí prezidenta Spojených štátov amerických.

Bývalý riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey obvinil dnes administratívu prezidenta Donalda Trumpa zo šírenia lží o ňom, ako aj o FBI. Comey tiež povedal, že je presvedčený, že Rusko zasahovalo do priebehu vlaňajších prezidentských volieb.

Rusi zaútočili na americké voľby

"Vedel som, že môže prísť deň, keď budem potrebovať záznam o tom, čo sa stalo, aby som mohol brániť nielen seba, ale aj FBI a našu bezúhonnosť," vyhlásil Comey, ktorého Trump z funkcie šéfa FBI odvolal, keď odmietol ukončiť vyšetrovanie prezidentovho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna pre jeho styky s Ruskom.

USA najbližšie odvolaniu Trumpa:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Comey nemá pochybnosť, že sa Rusi zapojili do amerických volieb. „Rusi do našich volieb počas  roku 2016 zasiahli. Urobili to za istým účelom. Sofistikovane. Urobili to so obrovským technickým úsilím,“ vyhlásil Comey.

Mike je dobrý chlapík, nechajte ho tak

Comey sa bezprostredne po úvode vypočúvania dotkol aj hlavného dôvodu svojho odvolania - otázky, či prezident ovplyvňoval vyšetrovanie údajných zásahov Moskvy do vlaňajších amerických prezidentských volieb, ako to naznačil vo svojej písomnej výpovedi, ktorá bola zverejnená v stredu.

Kontroverzný Michael Flynn
Zobraziť galériu (7)
Kontroverzný Michael Flynn  (Zdroj: TASR/AP)

V nej uviedol, že Trump od neho požadoval "lojálnosť", otvorene ho vyzval, aby "rozptýlil mračno podozrenia" a verejne vyhlásil, že súčasťou vyšetrovania FBI zameraného na kontakty členov jeho volebného štábu s ruskými predstaviteľmi nie je aj sám prezident. "Mike je dobrý chlapík, snáď ho necháte tak," mal povedať Comeymu Trump.

"Bože, dúfam, že pásky existujú," vyjadril sa tiež Comey s tým, že dúfa, že nahrávky rozhovorov medzi ním a Trumpom by dokázali jeho pravdu.

Vo svojej písomnej výpovedi Comey tiež uviedol, že na jednom stretnutí medzi štyrmi očami v Oválnej pracovni Bieleho domu ho Trump nútil, aby ukončil vyšetrovanie Flynna.

Oponenti cítia možnosť odvolania

Právnici špekulujú, či je možné Trumpa pre jeho správanie sa voči Comeymu odvolať. Vo svojich názoroch sú rozpoltení. Impeachment, teda pokus o odvolanie, by musel prejsť cez dolnú komoru amerického parlamentu. Tam by ho zrejme podržali poslanci za Republikánov.

Najšokujúcejšie od Nixonovho Watergate

Profesor ústavného práva z Harvardovej univerzity Laurence Tribe povedal pre britský portál Guardian, že Trumpove činy napĺňajú skutkovú podstatu "obštrukcie justície".

USA najbližšie odvolaniu Trumpa:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Richard Painter, etický poradca v administratíve amerického prezidenta Georga Busha si myslí, že na odsúdenie treba mať viac dôkazov. Myslí si, že keby nejaká nahrávka zachytila, ako Trump hovorí, že "vyhodím ťa, ak neprestaneš vyšetrovanie," tak by bolo možné stíhať Trumpa s tým, že výbory Senátu a Snemovne reprezentantov majú dostatok dôvodov pýtať si ďalšie dôkazy.

USA najbližšie odvolaniu Trumpa:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Neakceptovateľné v krajine práva

Norman Eisen, ďalší eticý poradca, pre CNN prirovnal výsluch Comeyho k Nixonovi, keď mu napichli telefón počas jeho prezidentovania v čase aféry Watergate. Právny expert Benjamin Wittes tvrdí, že Comeyho výsluch je niečo podobné ako Nixonova aféra. "Najšokujúcejší dokument o správaní sa prezidenta od čias Watergate," tvrdí Wittes. "Comey v ňom popisuje neakceptovateľné správanie prezidenta v spoločnosti, ktorá akceptuje zásady práva."

USA najbližšie odvolaniu Trumpa:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube)

Diskutovaná ústavná žaloba, alebo impeachment, nie je v americkom systéme právny, ale politický krok. Nerozhodujú o nej sudcovia, ale poslanci hlasovaním, proti ktorého výsledku nie je odvolanie. Snemovňa reprezentantov musí jednoduchou väčšinou konštatovať prezidentov prehrešok, Senát potom dvojtretinovou väčšinou odhlasuje verdikt.

V oboch komorách majú prevahu republikáni, teda poslanci strany, ktorá Donalda Trumpa do Bieleho domu vyslala. Ich trpezlivosť, ochota obhajovať Trumpove prehmaty, ale aj ich obavy o vlastnú politickú budúcnosť v blížiacich sa parlamentných voľbách môžu tak byť pre osud nevyspytateľného prezidenta určujúci.

Trump a Rusi všetko popierajú

Samozrejme, Trump všetko popiera. Comeyho tvrdenia popierajú aj Rusi. Alexej Puškov, poslanec Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu,prirovnal Comeyho výpoveď pred senátnym výborom k "mydlovej bubline". Vyjadril súčasne pochybnosť, že by Comeyho vyhlásenia pomohli Trumpovým odporcom, ktorí chcú dosiahnuť začatie procedúry impeachementu.

Kontroverzná poprava šéfa FBI

Trump nečakane odvolal Comeyho z funkcie šéfa FBI 9. mája a odvtedy čelí podozreniam, že prezident vyvíjal nátlak na riaditeľa FBI, aby ukončil vyšetrovanie jeho bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Comey dohliadal na federálne vyšetrovanie údajných ruských hackerských útokov voči americkej Demokratickej strane a údajných ďalších tajných akcií súvisiacich s prezidentskými voľbami, vrátane prípadných kontaktov ruských predstaviteľov s Trumpovým volebným štábom.

Celý dva a pol hodinový výsluch exšéfa FBI

Viac o téme: FBIJames ComeyDonald trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu