Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zomrel bývalý dozorca usvedčený zo zabíjania v koncentračnom tábore Auschwitz

Reinhold Hanning
Reinhold Hanning (Zdroj: TASR/Bernd Thissen/Pool Photo via AP)

BERLÍN - Bývalý dozorca nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz Reinhold Hanning, usvedčený z podielu na zabití desaťtisícov ľudí, zomrel v utorok vo veku 95 rokov v nemeckom meste Lage. Potvrdil to dnes právny zástupca zosnulého, informovala agentúra DPA.

Reinhold Hanning sa ako 18-ročný dobrovoľne prihlásil do nacistických oddielov SS. Počas druhej svetovej vojny slúžil viac než dva roky ako dozorca vo vyhladzovacom tábore Auschwitz, ktorý nemeckí nacisti zriadili na okupovanom území Poľska.

V júni 2016 súd v nemeckom Detmolde uznal Hanninga vinným z podielu na systematickom zabíjaní 170.000 ľudí, ku ktorému dochádzalo v rokoch 1943-1944. Zároveň ho odsúdil na päť rokov väzenia. Počas procesu, na ktorom sa zúčastnili početní bývalí väzni z Auschwitzu a ich rodinní príslušníci, sa Hanning za svoje činy z čias vojny ospravedlnil. Na výkon trestu už nastúpiť nestihol, keďže jeho prípad bol stále v odvolacom konaní, uviedla agentúra AP. 

Hanning bol ako dozorca v koncentračnom tábore v čase, keď tam počas roka 1944 priviezli približne 425.000 maďarských židov. Väčšina z nich zahynula ihneď po príchode do Auschwitzu v plynových komorách.

Viac o téme: NacistaAuschwitzReinhold Hanning
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu