Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový francúzsky prezident Macron sa v pondelok stretne v Berlíne s Merkelovou

Emmanuel Macron sa stretne s Merkelovou.
Emmanuel Macron sa stretne s Merkelovou. (Zdroj: SITA/AP/Philippe Wojazer, Thibault Camus, Laurent Cipriani)

PARÍŽ - Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok 15. mája stretne v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelovou Merkelovou. Oznámil to dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Hovorca povedal, že kancelárka prijme Macrona v pondelok popoludní, deň po tom, ako sa Macron oficiálne ujme prezidentského úradu. Je už tradíciou, že nastupujúci francúzski prezidenti podnikajú prvú zahraničnú cestu práve do Nemecka. Francúzsko a Nemecko sú stabilným, tradičným motorom európskej integrácie.

Dva dni pred tým, ako Macron prevezme od odchádzajúceho prezidenta Francoisa Hollanda najvyšší úrad, stále zostávajú tajomstvom mená premiéra a ministrov. Nevedia to ani niektorí najbližší Macronovi spolupracovníci, ktorým on najviac dôveruje.

Richard Ferrand, ktorý s Macronom úzko spolupracuje ako generálny sekretár jeho strany Republika vpred! (REM), uviedol dnes pre televíziu BFM, že dokonca ani on nevie, kto bude premiérom - ale podľa očakávania bude toto meno oznámené najneskôr v pondelok, v prvý celý Macronov deň v prezidentskom úrade.

"Naozaj to neviem," vyhlásil Ferrand. "A to je dobre, lebo keby som to vedel, musel by som vám klamať," dodal v televízii. Špekuluje sa o približne piatich menách - niektoré sú veľmi známe, iné menej.

Viac o téme: Angela MerkelováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu