Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Volebný deň vo Francúzsku: Odhady dávajú Macronovi šancu na úspech, Le Penová v problémoch

Emmanuel Macron a Marine Le Penová
Emmanuel Macron a Marine Le Penová (Zdroj: SITA / AP)

PARÍŽ - Centrista Emmanuel Macron sa so ziskom 65 percent stal dnes víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Jeho rivalku, nacionalistku Marine Le Penovú, podporilo 35 percent voličov.

Vyplýva to z prvých odhadov po uzavretí volebných miestností, informovali agentúry AP a DPA. Volebná účasť na dnešnom druhom kole francúzskych prezidentských volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Ide o štyri percentá nižšiu účasť ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb. Celkovo hlasovalo približne 47 miliónov Francúzov.

Volebné miestnosti boli otvorené od 08.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie. Občania mohli svoj hlasovací lístok odovzdať v 66.546 volebných miestnostiach. V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stáli exminister hospodárstva a niekdajší člen vládnej Socialistickej strany (PS) Emmanuel Macron (39) a europoslankyňa a kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová (48).

Macron bude najmladším prezidentom v histórii Francúzska. Dosiaľ bol rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov. Francúzi si tentoraz zvolili 25. prezidenta v poradí. Celkovo ide len o ôsmu priamo volenú hlavu štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov 20. storočia bol prezident volený nepriamo.

Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

Dav zaburácal

Emmanuel Macron sa zrejme stane novým francúzskym prezidentom, vyplýva z prvých odhadov výsledkov dnešného druhého kola prezidentských volieb. Podľa odhadov agentúry Ipsos získal Macron 65 percent hlasov a má výrazný náskok pred svojou súperkou Marine Le Penovou. Na nádvorí pred parížskym múzeom Louvre po tejto správe oslavne zaburácal dav Macronových priaznivcov.

Agentúra Ipsos odhaduje, že Macron získal 65,1 percenta a Le Penová 34,9 percenta hlasov. Potvrdili sa tým predikcie analytikov a prieskumy, ktoré Macronovi predpovedali náskok najmenej 20 percentuálnych bodov.

Po oznámení odhadov vypukol na nádvorí parížskeho múzea Louvre, kde má Macron pódium a tlačové centrum, burácajúci rev a ošiaľ. Masy jeho priaznivcov mávali francúzskymi trikolórami a po niekoľkých minútach od ohlásenia výsledkov začal dav spievať štátnu hymnu. Na mieste sú stovky novinárov z celého sveta.

Dnešné druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Len v Paríži na bezpečnosť dohliada 12.000 policajtov, žandárov a vojakov, celkovo je ich naprieč Francúzskom až 60.000. V krajine stále platí po sérii teroristických útokov výnimočný stav.

Bezpečnostné zbory zostanú v pohotovosti aj po zatvorení volebných miestností. Chcú predísť nepokojom, aké vypukli pred dvoma týždňami počas prvého kola volieb po oznámení prvých odhadov výsledkov. Polícia sa bude sústreďovať na bezpečnosť pred inštitúciami, centrálami kampane oboch kandidátov, sídlami politických strán a v mestskej hromadnej doprave.

Ak sa potvrdí víťazstvo 39-ročného Emmanuela Macrona, bude najmladším prezidentom v dejinách Francúzska. Nateraz je rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov. V prvom kole volieb získal Macron 23,75 percenta a Marine Le Penová 21,53 percenta hlasov.

Bomba ako hrozba

Pre podozrivý objekt, ktorý by mohol byť bombou, museli dnes novinári opustiť volebné tlačové centrum francúzskeho prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Parížske policajné riaditeľstvo informovalo, že bezpečnostné kontroly sa skončili a novinári sa môžu vrátiť.

Bezpečnostné zložky potvrdili, že pre "podozrivý objekt" v blízkosti Macronovho tlačového centra museli evakuovať celé nádvorie pri parížskom múzeu Louvre. Potvrdili, že na mieste zasahovali pyrotechnici, pretože podľa polície bola možnosť, že nájdený objekt mohol byť bombou.

Macronov organizačný tím svižne vyviedol novinárov zo stanového tlačového centra krátko po poludní. V priebehu dvoch minút opustili centrum desiatky novinárov z celého sveta. Dnešné druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Len v Paríži na bezpečnosť dohliada 12.000 policajtov, žandárov a vojakov. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav.

Výber medzi hlasom Macronovi a prázdnym hlasom

Nízku účasť očakávajú voliči v parížskej štvrti Neuilly-sur-Seine. Väčšina z oslovených uviedla, že volila Emmanuela Macrona, alebo vhodila do urny prázdnu obálku. Táto parížska štvrť je spätá s prezidentskými osobnosťami. Manželia Fréderic a Florence mali na voľby rozdielny názor. "Výber kandidáta pre mňa nebol ťažký," vyhlásil Fréderic. Jeho manželka sa priznala, že volila Macrona, hoci s jeho názormi nesúhlasí. "Nevedela som si vybrať. Volila som Macrona, aby sa Francúzsko nemuselo hanbiť, že mu vládne krajná pravica," uviedla Florence.

Obaja potvrdili, že majú vo svojom okolí mnoho známych, ktorí voliť nepôjdu, pretože si z dvojice kandidátov nevedeli vybrať. Predpokladajú, napriek nízkej účasti, víťazstvo Macrona. K voľbe Macrona "z rozumu" a ako "menšie zlo" sa priznala aj Parížanka Sandrina. Rovnako potvrdila, že mnohí jej známi voliť nepôjdu.

Mladík Jean sa nerozhodol ani pre jedného kandidáta. "Vhodil som do urny prázdnu obálku," priznal sa. Pre znechutenie ľudí z politiky očakáva nízku účasť. "Moji rodičia tiež nepôjdu voliť," uviedol Jean. Ani senior Laurent si medzi Macronom a Le Penovou nedokázal vybrať. "Nevolil som nikoho a viem o ďalších, čo budú voliť rovnako," vysvetlil. Laurent je prívržencom neúspešného pravicového kandidáta Francoisa Fillona a ak by sa bol dostal do druhého kola, bol by dal hlas jemu.

Štvrť Neuilly-sur-Seine, kde boli oslovovaní voliči, je doslova prezidentskou časťou francúzskej metropoly. Jej starostom bol v minulosti francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, vyrastala tú úradujúca hlava štátu Francois Hollande a narodila sa tu aktuálna prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

Účasť je zatiaľ nižšia

Volebná účasť na dnešnom druhom kole francúzskych prezidentských volieb o 17.00 h dosiahla 65 percent. Oznámilo to francúzske ministerstvo vnútra. Účasť je nateraz o štyri percentá nižšia ako v rovnakom čase počas prvého kola volieb. Presne 65,3 percenta oprávnených voličov doteraz vyjadrilo svoj hlas. V prvom kole volieb pred dvoma týždňami bola o tomto čase účasť na úrovni 69,42 percenta.

Na poludnie francúzske ministerstvo vnútra informovalo, že hlas k urnám prišlo vyjadriť 28,23 percenta voličov. Bolo to takmer rovnaké číslo ako na poludnie v prvom kole. Analytici očakávajú, že konečná volebná účasť bude tentoraz nižšia ako obyčajne. Na možnú vyššiu neúčasť a znechutenie z politiky poukázali aj voliči.

V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stoja exminister hospodárstva a niekdajší člen vládnej Socialistickej strany (PS) Emmanuel Macron a europoslankyňa a kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Podľa prieskumov je favoritom Macron. Nízka volebná účasť by zrejme pomohla k lepšiemu výsledku Le Penovej. Volebné miestnosti budú otvorené do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie.

V zámorí podporili Macrona

Väčšina francúzskych voličov dnes hlasuje v druhom kole, ale už v sobotu hlasovali Francúzi žijúci v zámorí. Podľa zdrojov belgického denníka Le Soir v zámorských oblastiach zabodoval Emmanuel Macron. Belgický denník svoje tvrdenie o Macronovom vedení v zámorí opiera o "spoľahlivé zdroje". Le Soir poukázal na to, že Francúzi v zámorských oblastiach obvykle uprednostňujú kandidátov z ľavicovej časti politického spektra, ktoré v tomto prípade čiastočne reprezentuje Macron.

Ešte výraznejšia je táto tendencia podľa zmieneného denníka pri diaspórach v iných častiach sveta, kde zahraniční Francúzi hlasujú dnes. V prvom kole získal Macron v zahraničí 40,4 percenta hlasov. K urnám vtedy prišlo 560.000 z celkovo 1,3 milióna v zahraničí žijúcich Francúzov s oprávnením voliť. Celkovo v prezidentských voľbách hlasuje približne 47 miliónov Francúzov. V druhom kole volieb si vyberajú medzi centristom Emmanuelom Macronom a nacionalistkou Marine Le Penovou.

Únik dokumentov vyšetruje justícia

Francúzska justícia začala vyšetrovať únik elektronických dokumentov zo štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Francúzske trestné orgány riešia možné porušenie zákona kvôli nelegálnemu preniknutiu do počítačového systému a narušenie súkromia korešpondencie, uviedla agentúra.
 
Na internete sa veľký balík dokumentov obsahujúci e-maily, snímky a faktúry patriaci Macronovmu tímu objavil v piatok večer. Zástupcovia Macronovej kampane následne potvrdili, že ide o výsledok masívneho a koordinovaného hackerského útoku, ktorého obeťou sa stali pred niekoľkými týždňami. Portál WikiLeaks venujúci sa zverejňovaniu tajných informácií dnes naznačil možnú ruskú stopu za týmto útokom.
Viac o téme: Marine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu