Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko pokračuje v rozvoji Arktídy: Nemá potenciál na nijaký konflikt, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP)

FAIRBANKS - Arktická oblasť nemá potenciál na nijaký konflikt, uviedol vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na ministerskej konferencii Arktickej rady (AC).

"Rusko robí a bude naďalej robiť veľa pre rozvoj Arktídy ako územia mieru, stability a spolupráce. Nehrozí tam žiadny konflikt. Medzinárodné právo umožňuje poskytnutie spoľahlivých záruk pre záujmy všetkých pobrežných arktických krajín, ktoré nesú zodpovednosť za dlhodobý rozvoj tohto regiónu," cituje Lavrova agentúra TASS.

Rusko ako najväčšia arktická veľmoc podľa jeho slov pokračuje vo zvyšovaní regionálnej imunity voči globálnym výzvam, ako aj v implementácii "Agendy 2030" odobrenej Valným zhromaždením OSN.

Na schôdzi členských štátov AC v americkom meste Fairbanks na Aljaške sa stretli šéfovia diplomacie z Dánska, Fínska, Islandu, Kanady, Nórska, Ruska, Švédska a USA, ako aj delegáti domorodých etnických skupín Ďalekého severu.

Arktická rada vznikla v roku 1996 s cieľom koordinovať činnosť jednotlivých krajín regiónu vo sfére udržateľného rozvoja. Združenie však nedohliada na vojenské alebo bezpečnostné otázky tohto regiónu. Ide o medzivládne fórum na najvyššej úrovni, ktoré pomáha pri spolupráci v rozsiahlej oblasti, najmä čo sa týka ochrany životného prostredia.

Viac o téme: ArktídaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu