Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Palestínky prezident Abbás odkázal Putinovi: Sme hrdí na vzťahy s Ruskom

Palestínky prezident Mahmúd Abbás poslal odkaz Putinovi.
Palestínky prezident Mahmúd Abbás poslal odkaz Putinovi. (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Bez Ruska ako sprostredkovateľa v arabsko-izraelskom konflikte nie je možné vytvoriť nezávislý palestínsky štát v hraniciach spred roka 1967. Vyhlásil to palestínsky prezident Mahmúd Abbás na dnešnej schôdzke so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom v juhoruskom letovisku Soči.

"Ruská pozícia zostáva pevná, je zameraná na vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu s hranicami spred roka 1967 a s východným Jeruzalemom ako jeho hlavným mestom," povedal Abbás, ktorého citovala agentúra TASS.

"Nie je možné vyriešiť palestínsku otázku bez zmysluplného zapojenia Ruska do mierového procesu. To je to, čo sme zdôrazňovali na všetkých medzinárodných stretnutiach," uviedol Abbás a poďakoval sa Putinovi za jeho pomoc pri budovaní nového multifunkčného kultúrneho centra v Betleheme.

Poukázal na osobnú účasť Putina na tomto projekte a zdôraznil, že vybudovanie centra pomôže ďalšiemu upevňovaniu palestínsko-ruských vzťahov. Dodal, že Palestínčania sú hrdí na svoje vzťahy s Ruskom a že vždy cítili ruskú podporu.

Putin: Budeme naďalej pomáhať obnoviť dialóg medzi Palestínou a Izraelom

Moskva bude naďalej pomáhať pri obnovovaní priameho dialógu medzi Palestínou a Izraelom, vyhlásil dnes šéf Kremľa Vladimir Putin po schôdzke s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v juhoruskom letovisku Soči.

Putin povedal, že Moskva bude pomáhať v tejto veci obzvlášť ako člen blízkovýchodného kvarteta, ktoré okrem Ruska tvoria Spojené štáty, OSN a Európska únia. Podľa agentúry TASS ruský prezident uviedol, že počas rozhovoru s Abbásom sa zamerali hlavne na urovnanie situácie na Blízkom východe.

"Chcel by som zdôrazniť, že mierové spolužitie dvoch štátov, teda Palestíny a Izraela, je kľúčové pre zabezpečenie regionálnej bezpečnosti a stability", poznamenal šéf Kremľa. Palestínsko-izraelský konflikt môže byť podľa neho vyriešený iba politickou cestou, prostredníctvom rokovaní založených na medzinárodnom práve.

Viac o téme: Vladimir PutinMahmúd Abbás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu