Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Putin sa angažuje v severokórejskej kríze: Pri riešení chce zohrať konštruktívnu úlohu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

SOUL - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril pripravenosť zohrať "konštruktívnu úlohu" pri riešení krízy okolo jadrového programu Severnej Kórey. Uviedol to v telefonickom rozhovore s novým juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktorý Putinovu iniciatívu privítal.

"Dúfame, že Rusko zohrá konštruktívnu úlohu v snahách o zastavenie jadrových provokácií Severnej Kórey a o odstránenie nukleárnych zbraní (z Kórejského polostrova)," uvádza sa vo vyhlásení juhokórejského prezidentského paláca. 

Podľa Mun Če-ina by Rusko a Južná Kórea mali posilniť vzájomnú strategickú komunikáciu v záujme urovnania sporov okolo Severnej Kórey. Mun chce podľa vlastných slov čoskoro vyslať do Ruska svojho osobitného vyslanca. 

Putin a Mun Če-in hovorili aj o možnej spolupráci pri ekonomickom rozvoji východnej Ázie vrátane plánov na predĺženie plynovodu zo Sibíri do Južnej Kórei. Obaja lídri sa tiež vzájomne pozvali na návštevy svojich krajín a uviedli, že sa tešia na prvé spoločné stretnutie na júlovom summite G20 v Nemecku.

O problematike Severnej Kórey dnes Mun Če-in telefonicky hovoril aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré taktiež prisľúbili, že sa budú angažovať v snahách o vyriešenie tejto otázky. 

Liberál Mun sa ujal funkcie 10. mája, iba deň po prezidentských voľbách. K Severnej Kórei zaujíma zmierlivejší postoj než jeho konzervatívna predchodkyňa Pak Kun-hje, čo znepokojuje Washington. Mun sa mieni usilovať o čo najrýchlejšie nadviazanie bilaterálnych rozhovorov medzi Pchjongjangom a Soulom a o obnovenie medzinárodných rokovaní o jadrovom programe KĽDR.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu