Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Izrael žiada od OSN zrušenie celého úradu: Nadržiava Palestíne a podnecuje nenávisť

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Gali Tibbon, Pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzval dnes na zrušenie Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA). Táto agentúra totiž nerieši problémy palestínskych utečencov, ale podnecuje ich proti Izraelu, povedal Netanjahu na zasadnutí kabinetu v Jeruzaleme.

Ďalej uviedol, že na stredajšom stretnutí v Jeruzaleme navrhol americkej veľvyslankyni pri OSN Nikki Haleyovej preskúmanie činnosti UNRWA a jej zlúčenie s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Hlavný hovorca UNRWA Chris Gunness v e-maili agentúre Reuters napísal, že iba Valné zhromaždenie OSN môže zmeniť mandát agentúry. Práve ono v decembri 2016 veľkou väčšinou predĺžilo mandát UNRWA o tri roky, dodal Gunness. Premiérovej požiadavke predchádzal objav tunela pod dvoma školami prevádzkovanými agentúrou v pásme Gazy ovládanom radikálnym palestínskym hnutím Hamasu. 

Samotný úrad uviedol, že 1. júna boli objavené časti tunela na pozemku pod dvoma školami nachádzajúcimi sa v jednom z utečeneckých táborov, nenašiel sa však vchod ani východ. Úrad voči tunelu u vedenia Hamasu ostro protestoval. Hamas v minulosti tunely opakovane používal na pašovanie zbraní a tovaru alebo na prienik z blokovaného pásma Gazy na izraelské územie.

Európska únia prisľúbila UNRWA minulý týždeň pomoc vo výške 82 miliónov eur. Najštedrejším sponzorom agentúry boli vlani Spojené štáty, ktoré prisľúbili 368 miliónov dolárov. UNRWA bola založená Valným zhromaždením OSN v roku 1949, keď státisíce Palestínčanov utiekli alebo boli vyhnané zo svojich domovov v dôsledku izraelskej vojny za nezávislosť z roku 1948 a po nej.

Viac o téme: OSNIzraelPalestínaBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu