Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napätie na vrchole, Kimov tajný projekt: Satelit odhalil ďalšiu hrozbu pre svetový mier

Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Ešte pred pár rokmi tam nebolo nič. Dnes už je všetko inak. Satelitné snímky odhalili záhadné umelé ostrovy pri Severnej Kórey. Mladý diktátor zrejme potichu buduje nové odpaľovacie zariadenia či nové vojenské základne. O to zarážajúcejší je fakt, že práve kvôli vojenským aktivitám sa Severná Kórea môže ocitnúť na pokraji jadrovej vojny.

Po Číňanoch buduje umelé ostrovy aj režim severokórejského diktátora Kim Čong-una. Satelitné zábery ukazujú, ako vyrastajú v Žltom mori poblíž Severnej Kórey nové umelé ostrovy. Snímky vyvolali veľkú pozornosť, keďže diktátorský režim vlastní jadrové zbrane. Výstavba má prebiehať minimálne 5 rokov pri odpaľovacom raketovom centre Sohae. Snímky uverejnil portál thediplomat.com.

Napätie na vrchole, Kimov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thediplomat.com)

Ešte v roku 2012 bolo zo satelitných záberov vidieť na malých ostrovčekoch iba skaly a stromy. O štyri roky neskôr je však vidieť na ostrove cesty s betónovými zástavbami. Podľa jedného experta Severokórejčania budujú ostrovy na vojenské účely. "Majú tam pozorovacie sektory pre ľudí, ako je Kim Čong-un, z ktorých možno sledovať odpálenie strely. Zakaždým, keď zaznamenáme budovy pre VIP, naznačuje nám to, že to má s najväčšou pravdepodobnosťou vojenský účel," tvrdí Ryan Barenklau.

Rozmiestnenie ostrovov pri severokórejskom poloostrove
Zobraziť galériu (3)
Rozmiestnenie ostrovov pri severokórejskom poloostrove  (Zdroj: thediplomat.com)

Iní odborníci tvrdia, že môže ísť o iné ako vojenské účely. Napríklad na poľnohospodárstvo. Avšak oveľa pravdepodobnejšie je, že ide o vojenské účely. Možno aj z tohto dôvodu Američania vybudovali novú jednotku zameranú iba na činnosť Severnej Kórey.

Tajný útvar sleduje balistické testy rakiet

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) oznámila v stredu vytvorenie osobitnej jednotky na sledovanie aktivít Severnej Kórey. Útvar sa má zameriavať predovšetkým na hrozby predstavované jadrovými zbraňami a balistickými raketami, ktoré táto ázijská krajina vyvíja.

Novovytvorenú jednotku Korea Mission Center budú tvoriť pracovníci s príslušnými skúsenosťami, ktorí majú úzko spolupracovať s inými tajnými službami a bezpečnostnými orgánmi. "Zriadenie Korea Mission Center nám umožňuje účelnejšie prepojiť kapacity CIA a postupovať proti vážnym hrozbám, ktorým sú vystavené Spojené štáty a ich spojenci zo strany Severnej Kórey," povedal riaditeľ spravodajskej služby Mike Pompeo.

Viac o téme: OstrovySeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu