Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko vyslalo svoju najväčšiu vojenskú loď: Má slúžiť ako sprievod USA

Vrtuľníková loď Izumo Zobraziť galériu (4)
Vrtuľníková loď Izumo (Zdroj: SITA/AP/Ren Onuma/Kyodo News)

TOKIO - Japonsko vyslalo svoje najväčšie vojenské plavidlo, vrtuľníkovú loď Izumo, aby v japonských vodách sprevádzala americkú zásobovaciu loď, ktorá mieri k americkému vojenskému zväzu vedenému lietadlovou loďou Carl Vinson.

Tokio takýto krok urobilo vôbec prvýkrát od posilnenia úlohy armády v roku 2015, poznamenal dnes portál BBC. Spojené štáty vyslali lietadlovú loď do oblasti kvôli vyhrotenej situácii a napätiu na Kórejskom polostrove, kde KĽDR odmieta na výzvy medzinárodného spoločenstva ustúpiť od svojho jadrového a raketového programu.

Izumo
Zobraziť galériu (4)
Izumo  (Zdroj: SITA/AP/Ren Onuma/Kyodo News)

Ako píše agentúra AP s odvolaním sa na japonské médiá, vrtuľníkový torpédoborec Izumo vyplával z prístavu mesta Jokosuka neďaleko Tokia v dnešných ranných hodinách. V priebehu dneška má toto japonské plavidlo sprevádzať v Tichom oceáne južne od Tokia americkú bojovú zásobovaciu loď. Ide o novú misiu, ktorej realizácia je možná na základe nedávno prijatej japonskej bezpečnostnej legislatívy. Tá umožňuje japonskej armáde väčšou mierou sa podieľať na akciách v zámorí.

Uvedená zásobovacia loď má slúžiť na dotankovávanie amerických lodí, ktoré sa už v danom regióne nachádzajú, vrátane operačnej formácie na čele s lietadlovou loďou USS Carl Vinson, približuje agentúra AP. Japonské ministerstvo obrany k celej veci uviedlo iba toľko, že nosič vrtuľníkov Izumo dnes vyplával s cieľom prípadne participovať na jednej medzinárodnej námornej akcii, ktorá sa bude 15. mája konať v Singapure.

Carl Vinson
Zobraziť galériu (4)
Carl Vinson  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Tokio v roku 2015 prijalo kontroverzný zákonné zmeny, vďaka ktorým sa môže zapojiť do medzinárodných konfliktov, ak sú označené za kolektívnu sebaobranu. Takáto situácia podľa zákonov nastáva vtedy, keď je Japonsko napadnuté, prípadne keď napadnutie japonských spojencov priamo ohrozuje bezpečnosť samotného Japonska. Tokio ale aj v takom prípade môže zasiahnuť len vojensky nevyhnutnou silou.

Lietadlová loď Carl Vinson, ku ktorej sa pripojila americká ponorka Michigan na jadrový pohon, sa v oblasti Kórejského polostrova zúčastňuje vojenských cvičení spolu s juhokórejskou armádou. KĽDR, ktorá takéto manévre opakovane kritizuje, pohrozila, že obe plavidlá potopí.

Carl Vinson
Zobraziť galériu (4)
Carl Vinson  (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Viac o téme: JaponskoSeverná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu