Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prieskumy favorizujú Macrona aj v parlamentných voľbách

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/Philippe Wojazer, Thibault Camus, Laurent Cipriani)

BRUSEL - Hnutie Vpred! (En marche!) Emmanuela Macrona, budúceho prezidenta Francúzska, je podľa najnovších prieskumov verejnej mienky miernym favoritom v prvom kole júnových parlamentných volieb.

Podľa prieskumu spoločnosti Harris Interactive pre francúzsky televízny kanál M6 má Macronovo hnutie 26-percentnú podporu pred prvým kolom parlamentných volieb, ktoré sa uskutoční 11. júna. Bleskový prieskum formou internetového dotazníka bol vykonaný v nedeľu večer na reprezentatívnej vzorke 2376 registrovaných voličov po oznámení výsledkov druhého kola prezidentských volieb, informovala tlačová agentúra Belga.

O druhé miesto sa rovnakou 22-percentnou podporou delí Národný front (FN) Marine Le Penovej a politické spojenectvo Republikáni-UDI (Únia demokratov a nezávislých) - obe pravicové strany spojili svoje sily v marci tohto roku. 

Le Penová sa pri tejto príležitosti pred svojimi voličmi už označila za "hlavnú opozičnú silu", keď podľa jej slov sa nový politický život vo Francúzsku bude utvárať okolo "vlastencov a globalistov". Ona ako aj Florian Philippot, druhý najdôležitejší člen strany, naznačili, že FN sa chce stať "novou politickou silou pod novým názvom".

Na treťom mieste s 13 percentami sa pred parlamentnými voľbami ocitlo ľavicové hnutie "Nepoddajné Francúzsko" Jeana-Luca Mélenchona a až na štvrtom mieste s ôsmimi percentami hlasov sa ocitla Socialistická strana (PS) doterajšieho prezidenta Francoisa Hollanda.

Druhý prieskum verejnej mienky uskutočnila spoločnosť Kantar Sofres pre denník Le Figaro a televízne stanice LCI a RTL; aj ten potvrdil prvenstvo hnutia Vpred! pred júnovými voľbami (24 percent). Na druhom mieste sa ocitli Republikáni-UDI (22 percent), v tesnom závese za nimi je Národný front (21 percent) a na štvrtom mieste sú socialisti (9 percent), informovala agentúra DPA. 

Viac o téme: FrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu