Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ide do tuhého, Francúzi si volia novú hlavu štátu: Proti sebe stoja Macron a Le Penová

Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Zobraziť galériu (5)
Emmanuel Macron a Marine Le Penová. (Zdroj: SITA/Eric Feferberg/Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa dnes koná druhé kolo prezidentských volieb. V 66.546 volebných miestnostiach vyše 47 miliónov voličov rozhodne, či budú mať najbližších päť rokov prezidenta alebo prezidentku. V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stoja Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Podľa prieskumov je favoritom Macron.

Volebné miestnosti budú otvorené od 8.00 h do 19.00 h, vo veľkých mestách ešte o hodinu dlhšie. Voľby pútajú svetovú pozornosť vzhľadom na rozsiahle právomoci francúzskej hlavy štátu. Nový prezident nastúpi do úradu v čase, keď sa intenzívne debatuje o reforme Európskej únie, z ktorej odchádza Spojené kráľovstvo a Európa čelí migračnej kríze a množiacim sa teroristickým útokom.

Vzhľadom na viac ako jeden o pol roka trvajúci výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený po teroristickom útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, budú počas volieb platiť prísne bezpečnostné opatrenia. V uliciach bude hliadkovať približne 60.000 policajtov, žandárov, vojakov a v pohotovosti budú aj tajné služby. Pozornosť sa upiera na volebnú účasť, ktorá by podľa prieskumov a analytikov mala byť tentoraz neobvykle nízka. Oproti iným štátom je ale vo Francúzsku účasť vysoká – pri voľbe prezidenta dosahuje priemerne 80 percent.

Dnešné voľby sú špecifické tým, že v nich nie je ani jeden kandidát najväčších a tradičných politických strán, teda pravicových Republikánov a ľavicovej Socialistickej strany. Emmanuel Macron si založil stranu Vpred! len vlani a Marine Le Penová stojí na čele ostrakizovaného Národného frontu (FN). V prieskumoch verejnej mienky jasne vedie Emmanuel Macron. Podporu mu v prieskumoch opakovane vyjadrilo približne 60 percent oslovených voličov.

V sobotu už mohlo hlasovať 1,3 milióna francúzskych voličov v zámorí. V kanadskom Montreale sa pred volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady. Prvé odhady výsledkov volieb francúzske médiá zverejnia o 20.00 h. Do polnoci by už malo byť zrejmé, kto sa stane 25. francúzskym prezidentom. Konečný výsledok volieb definitívne potvrdí francúzska Ústavná rada 10. mája.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Prvenstvo patrí obom

Ani jeden z kandidátov nebude voliť v Paríži. Emmanuel Macron odovzdá svoj hlas v mestečku Touquet na západe krajiny. Marine Le Penová bude voliť v Henin-Beaumont v blízkosti hraníc s Belgickom.Francúzi si tentoraz zvolia celkovo 25. prezidenta v poradí. Celkovo to bude len ôsma priamo volená hlava štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov bol prezident volený nepriamo.

Ktokoľvek sa stane prezidentom, bude mať svoje prvenstvo. Vo Francúzsku ešte nikdy hlavou štátu nebola žena. Ak zvíťazí 39-ročný Emmanuel Macron, bude najmladším prezidentom v histórii. Nateraz je rekordérom Valéry Giscard d'Estaing, ktorý mal pri nástupe do funkcie 48 rokov.

Moc prevezme do týždňa

Ústavná rada oficiálne potvrdí výsledok volieb 10. mája. Meno nového francúzskeho prezidenta bude verejne vyhlásené deň nato. V nedeľu 14. mája sa skončí mandát úradujúcej hlavy štátu Francoisa Hollanda. Zároveň je to najneskorší možný dátum na odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi. Počas slávnostného ceremoniálu v Elyzejskom paláci dá svojmu nástupcovi odpaľovacie kódy k jadrovým zbraniam. Keď sa novozvolený prezident ujme moci, vymenuje nového premiéra, ktorého poverí zostavením vlády. Jej zloženie sa zrejme zmení po júnových parlamentných voľbách.  

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena, POOL)

Macron vyhnal novinárov

Organizačný tím prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona vyhnal novinárov zo svojho volebného tlačového centra v srdci Paríža. Organizátori odmietli zdôvodniť, prečo museli novinári centrum opustiť. Vzhľadom na prítomnosť policajtov sú možné bezpečnostné dôvody.

Krátko po poludní Macronov organizačný tím svižne vyviedol novinárov zo stanového tlačového centra v areáli parížskeho múzea Louvre. V priebehu dvoch minút museli centrum opustiť desiatky novinárov z celého sveta. Organizátori napriek početným otázkam nechceli povedať, prečo museli novinári odísť. Krátko nato vyzvali žurnalistov, aby ešte viac vzdialili od tlačového centra.

Viac o téme: ParížMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu