Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Austrália varovala Severnú Kóreu: Ohrozovanie mieru tolerovať nebudeme

Malcolm Turnbull
Malcolm Turnbull (Zdroj: SITA/AP/Rick Rycroft)

BRISBANE - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes počas spomienky na námornú bitku z obdobia druhej svetovej vojny varoval, že jeho krajina a USA nebudú tolerovať nezodpovedné ohrozovanie mieru v regióne zo strany Severnej Kórey.

Turnbull sa vyjadril na raňajšej ceremónii v meste Townsville na severovýchode Austrálie, kde sa Austrálčania a Američania zišli, aby si pripomenuli významnú Bitku v Koralovom mori, ktorá sa odohrala 4.-8. mája 1942 vo vodách vzdialených asi 800 kilometrov. Americké lietadlové lode podporené austrálskymi krížnikmi zabránili pri tejto bitke ovládnutiu prístavu Port Moresby na Novej Guinei japonskými námornými silami, ktoré by prerušilo komunikáciu medzi Austráliou a USA.

"Austrália a Spojené štáty dnes pokračujú s našimi spojencami v snahe vyriešiť nové bezpečnostné hrozby po celom svete," povedal Turnbull. "Spolu vysielame Severnej Kórei dôrazné posolstvo, že nebudeme tolerovať nezodpovedné, nebezpečné hrozby pre mier a stabilitu v našom regióne, a sme jednotní v našom úsilí o porazenie teroristov na Blízkom východe a v Afganistane," dodal.

Turnbull sa stretne s prezidentom USA Donaldom Trumpom po prvý raz vo štvrtok v New Yorku na palube lietadlovej lode USS Intrepid z druhej svetovej vojny, aby si pripomenuli 75. výročie začiatku bitky, v ktorej bola jedna americká lietadlová loď potopená a druhá spolu s dvoma japonskými lietadlovými loďami ťažko poškodená. Trump v rozhovore pre televíziu CBS, odvysielanom v nedeľu, povedal, že Severná Kórea časom vyvinie lepšie rakety. "Nemôžeme dovoliť, aby sa to stalo," vyhlásil.

Viac o téme: MierAustráliaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu