Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Rusi zaútočili na nemecký Ríšsky snem: Podoba čisto náhodná s dnešným Bundestagom?

Maketa Ríšskeho snemu Zobraziť galériu (3)
Maketa Ríšskeho snemu (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Obrovské množstvo ľudí sa počas víkendu podieľalo na rekonštrukcii dobývania nacistického Ríšskeho snemu sovietskou Červenou armádou z roku 1945 vo "vojenskom Disneylande" na okraji Moskvy. Medzi približne 5000 divákmi bol aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý spolu s ostatnými sledoval, ako muži oblečení v dobových uniformách zaútočili na tento niekdajší strategický bod Berlína. Najväčšie pozdvihnutie v zahraničí však vyvolala maketa, ktorá sa ponášala na súčasný nemecký parlament.

VIDEO Zachytili masívny transport ruskej armády: Veľké manévre pri hraniciach s Kóreou a Čínou

Desiatky dobových tankov a zbraní, lietadlá krúžiace nad hlavou, takto vyzerali dramatické zábery štátnej televízie, ktoré zahŕňali výbuchy, streľbu a "nacistických vojakov" padajúcich na zem v plameňoch.

Rekonštrukcie sa podľa agentúry TASS zúčastnilo viac ako sto kaskadérov, trofejné nemecké obrnené vozidlá a obnovené sovietske tanky z obdobia druhej svetovej vojny. Pri Ríšskom sneme bojovali T34-85, IS-2, nemecký Panzerkampfwagen III či raketomet BM-13 Katuša. Po nebi sa preháňali stíhačky Lavočkin La-7 a Messerschmitt Bf 109.

VIDEO Rusi zaútočili na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Vladislav Pedenko, zástupca riaditeľa parku Patriot, uviedol, že išlo o najväčšiu rekonštrukciu druhej svetovej vojny v Rusku a bolo potrebných viac ako šesť mesiacov na prípravu.

Ruský prezident Vladimir Putin otvoril park v roku 2015 v Kubinke pri Moskve ako miesto pre mladých Rusov, kde sa majú dozvedieť čosi o histórii armády a krajiny. Pod Putinovým vedením sa sovietske víťazstvo vo vojne stalo základnou myšlienkou moderného Ruska, napísal The Guardian.

VIDEO Rusi zaútočili na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

Vyvesenie sovietskej vlajky nad Reichstagom v máji 1945 prišlo niekoľko dní pred kapituláciou nacistického Nemecka a zostáva jedným zo zásadných obrazov sovietskeho vojnového úsilia.

Vo februári ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že sa pripravuje model Ríšskeho snemu, aby kadeti mohli zničiť nielen niečo staré, ale normálnu budovu. Zdvihnuté obočie v Nemecku aj v zahraničí však vyvolala jej podoba, ktorá sa zdá byť odvodená od súčasného vzhľadu, vrátane sklenej kupoly navrhnutej britským architektom Normanom Fosterom a je sídlom nemeckého federálneho parlamentu Bundestagu.

"Stavba repliky Reichstagu je dôsledkom zhoršujúceho sa vzťahu Ruska k Nemecku. Povedie to k vzniku negatívneho obrazu Nemecka. Je to glorifikácia sovietskeho víťazstva," povedal pre Deutsche Welle Stefan Meister z Nemeckej rady pre zahraničnú politiku. Ruské ministerstvo obrany však takúto kritiku ostro odmietlo.

Viac o téme: RuskoNemeckoReichstag
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu