Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná Kórea vystrelila ďalšiu raketu: Totálne fiasko vo vzduchu a odkaz pre USA!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG - Severná Kórea odpálila dnes balistickú raketu bližšie neurčeného typu, ktorá však zjavne vybuchla len niekoľko minút po štarte. S odvolaním sa na vyjadrenie velenia juhokórejskej armády o tom informovala agentúra Jonhap.

 O evidentne neúspešnej raketovej skúške informovala aj americká armáda, ktorá zároveň uviedla, že odpálená strela neprekročila územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), priblížila na svojej webstránke spravodajská stanica BBC.

Ľudia sledujú správy o odpálení severokórejskej rakety.
Zobraziť galériu (3)
Ľudia sledujú správy o odpálení severokórejskej rakety.  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa vyjadrenia juhokórejskej armády, vypálila dnes KĽDR bližšie neurčenú strelu z oblasti ležiacej severne od metropole Pchjongjang, a síce "z provincie Južný Pchjongan smerom na severovýchod približne o 05.30 h (miestneho času)". 

Na správu o neúspešnej raketovej skúške zareagoval aj americký prezident Donald Trump. "Severná Kórea znevážila priania Číny a jej vysoko uznávaného prezidenta, keď dnes, hoci neúspešne, odpálila raketu," napísal na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. 

Raketa zostala vo vzduchu len niekoľko minút

Velenie juhokórejskej armády uviedlo, že raketa bola vo vzduchu niekoľko minút, pričom dosiahla maximálnu výšku 71 kilometrov. Kam až sa jej podarilo doletieť však zatiaľ nespresnilo. Soul zároveň informoval, že sa pokúša zistiť, o aký typ rakety išlo. 

Americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, však podľa agentúry AP uviedol, že išlo pravdepodobne o raketu stredného doletu typu KN-17, ktorá sa pár minút po odpale rozpadla. 

Odkaz pre USA

Samotná KĽDR sa doposiaľ k informáciám o neúspešnej raketovej skúške nevyjadrila. K raketovej skúške došlo len niekoľko hodín po tom, ako americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval na pôde Bezpečnostnej rady OSN na uvalenie nových sankcií na Severnú Kóreu. Povedal pritom, že ak svetové spoločenstvo okamžite nezasiahne proti zbrojnému programu Pchjongjangu, bude to mať "katastrofálne" následky.

Američania vyslali ako ukážku sily do oblasti lietadlovú loď USS Carl Vinson.
Zobraziť galériu (3)
Američania vyslali ako ukážku sily do oblasti lietadlovú loď USS Carl Vinson.  (Zdroj: SITA/AP)

Americkí vládni činitelia na čele s Trumpom dali opakovane najavo, že USA sú odhodlané prinútiť KĽDR k ukončeniu jadrového a raketového programu všetkými prostriedkami, vrátane vojenských v nevyhnutnom prípade. Pentagon vyslal do oblasti americkú lietadlovú loď USS Carl Vinson ako ukážku sily amerického námorníctva. Pchjongjang ale nedávno oznámil, že bude v testovaní rakiet pokračovať.

Napätie na Kórejskom polostrove eskaluje v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

Kórea na videu bombarduje Biely dom 

Kórea zverejnila propagandistické videon ktoré zobrazuje fiktívny útok na Biely dom. Je to pravdepodobne reakcie na americké vyhrážky vojenským zásahom. Na amatérsky pôsobiacom videu môžeme vidieť ukážky kórejskej techniky, Biely dom aj lietadlovú loď Carl Vinson. 

Viac o téme: RaketaKrSankcieSevera KóreaSOul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu