Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šefčovič očakáva múdre rozhodnutie Francúzov: Európa ich potrebuje

Francúzsko sa pripravuje na prezidentské voľby.
Francúzsko sa pripravuje na prezidentské voľby. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

BRUSEL - Po šoku z odhlasovania brexitu a volieb v USA očakáva podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič víťazstvo proeurópskeho kandidáta v prezidentských voľbách vo Francúzsku.

"Po všetkej tej neistote, ktorú tieto hlasovania priniesli, rozhodnú francúzski voliči múdro" a v prospech ďalšej európskej spolupráce, povedal Šefčovič v dnes zverejnenom vyjadrení pre tlačovú agentúru DPA.

"Vieme, aké dôležité je Francúzsko pre Európu a pre budúcnosť Európy," dodal slovenský eurokomisár. "Nemecko-francúzsky motor bol vždy hnacou silou pre Európu." Aj z tohto dôvodu sa Francúzi podľa neho pri nadchádzajúcich prezidentských voľbách rozhodnú rozumne. 

V prvom nedeľňajšom kole volieb však majú šancu dostať sa do druhého kola o dva týždne dvaja odporcovia EÚ: pravicová populistka Marine Le Penová a ľavičiar Jean-Luc Mélenchon. V prieskumoch sú zhruba na rovnakej úrovni ako umiernení uchádzači Emmanuel Macron a Francois Fillon.

Šefčovič pripustil, že nálady v Európe sú často namierené proti EÚ. Kritika Európskej komisie je však podľa jeho slov často neférová. Mnohé požadované reformy, okrem iného znižovanie byrokracie, sa už začali. "To všetko sa už deje," zdôraznil podpredseda EK pre Energetickú úniu. "Ale úprimne povedané, potrebujeme pomoc zástupcov krajín, aby sme toto posolstvo sprostredkovali, a od členských štátov ju dostávame vo veľmi rozdielnej miere," doplnil.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu