Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Študent sa vraj rúhal voči islamu: VIDEO Odporného zverstva, dav ubil spolužiaka na smrť

Dav niekoľkých stoviek študentov v Pakistane ubil na smrť spolužiaka.
Dav niekoľkých stoviek študentov v Pakistane ubil na smrť spolužiaka. (Zdroj: YouTube/Sheraz Khan)

PEŠÁVAR - Dav niekoľkých stoviek študentov v Pakistane ubil na smrť spolužiaka, podozrivého z rúhaniu voči islamu, ďalší študent bol vážne zranený. K lynčovaniu došlo vo štvrtok v univerzitnom areáli v meste Mardan na severozápade krajiny, ktorý bol následne uzavretý, uviedla stanica BBC na svojom webe. Polícia tvrdí, že podozrivých z brutálnej vraždy zadržala.

Zavraždený bol podľa miestnych médií študentom žurnalistiky. Podľa anonymného zdroja z miestnej univerzity si vyslúžil nepriazeň spolužiakov svojimi liberálnymi a kritickými názormi, nechodil ani na piatkové modlitby. Útočníci sa vraj domnievali, že napadnutí študenti publikovali na sociálnych sieťach rúhačské poznámky, ale podľa polície išlo o lživé fámy, v skutočnosti ich kvôli rúhaniu nevyšetrovala.
 
Podľa inej verzie, rovnako od anonymného zdroja z univerzity, sa trojica študentov dostala do tak vášnivého sporu so spolužiakmi ohľadom názorov na náboženstvo, že ich učitelia radšej zamkli v jednej sále, aby ich ochránili. Nasledoval však útok davu, mučenie a smrť. Video zachytávajúce lynčovanie podľa agentúry Reuters ukazuje, že študent bol vyzlečený donaha a skupina asi desiatich spolužiakov ho bila palicami za vzývanie Alaha, zatiaľ čo ostatní sa prizerali.
 
Upozornenie: VIDEO nie je vhodné pre citlivé povahy a maloletých.

Najmenej 65 ľudí prišlo od roku 1990 v Pakistane o život kvôli obvineniam z rúhania, ktoré je v tejto moslimskej krajine považované za neodpustiteľný zločin. V roku 2011 telesný strážca zavraždil guvernéra jednej z provincií potom, čo vyzval k zmene zákonov proti rúhaniu. Pakistanská vláda v marci požiadala facebook a twitter, aby pomohli identifikovať Pakistancov, ktorí zdieľajú na týchto sociálnych sieťach rúhačské komentáre. Podľa prísnych pakistanských zákonov môže byť človek, ktorý uráža islam či proroka Mohameda, odsúdený na trest smrti.
 
Obvineniam z rúhaniu je podľa kritikov ťažké sa brániť, pretože pakistanské zákony nedefinujú, čo všetko možno považovať za urážku islamu. Obvinenia z rúhania, ktoré pritom úrady zneužívajú ako prostriedok na potláčanie menšín a disentu, môže aj poslúžiť na vybavovanie osobných účtov, tvrdia kritici.
Viac o téme: IslamRúhaniePakista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu