Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zásah francúzskej polície proti väzenským strážcom: Nepáčili sa im pracovné podmienky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia použila v noci na dnes slzotvorný plyn proti väzenským strážcom, ktorí protestovali proti zlým pracovným podmienkam vo väznici v meste Fleury-Mérogis nachádzajúcom sa južne od Paríža, v departmáne Essonne.

K policajnému zásahu došlo po tom, ako približne 350 strážcov zatarasilo brány väznice a podpaľovalo pneumatiky v snahe upozorniť na nedostatočnú bezpečnosť a ochranu - svoju i svojich blízkych -, vyhrážky zo strany väzňov či vydieranie, ako aj na preľudnenosť väznice a nedostatok personálu.

Polícia sa snažila ukončiť ich protestnú akciu, ale narazila na odpor demonštrantov. V snahe rozptýliť dav potom zasiahla aj slzotvorným plynom. Ako informovala televízna stanica BFMTV, policajtom sa protestnú akciu podarilo ukončiť, ale na dnešné dopoludnie zvolali "pochod zabudnutých", ktorým chcú tiež upozorniť na svoje problémy. Regionálne úrady incidenty zatiaľ nekomentovali, uviedla agentúra AP.

Vo väznici Fleury-Mérogis, ktorá je najväčším väzenským zariadením v Európe, si svoj trest odpykávajú aj islamistickí extrémisti. Medzi nimi je aj jediný preživší páchateľ útokov z 13. novembra 2015 v Paríži, Salah Abdeslam. Zamestnanci aj väzni vo Fleury-Mérogis sa dlhodobo sťažujú na násilie a zlé pracovné i životné podmienky. Francúzske médiá v poslednom období informovali o najmenej šiestich útokoch na strážnikov.

Viac o téme: VäznicaPolícia FrancúzskoStrážci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu