Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Salaha Abdeslama odsúdili za prestrelku s policajtmi na 20 rokov

Advokáti obžalovaného Salaha Abdeslama.
Advokáti obžalovaného Salaha Abdeslama. (Zdroj: TASR/AP)

PARÍŽ - Podozrivého z teroristických útokov v Paríži z roku 2015 Salaha Abdeslama uznal v pondelok belgický súd za vinného z pokusu o vraždu v samostatnom prípade týkajúcom sa prestrelky v bruselskej štvrti Forest z roku 2016. Spolu s ním uznali za vinného aj jeho komplica Sofiena Ayariho. Oboch odsúdili na 20 rokov väzenia.

Predseda súdu, ktorý mal na starosti tento prípad, rozhodol, že prestrelka s policajtmi na ulici Dries, ku ktorej došlo 15. marca 2016, mala teroristický charakter, uviedla tlačová agentúra Belga.

Salah Abdeslam aj Sofien Ayari sú z právneho hľadiska vinní z pokusu o vraždu v teroristickom kontexte a z nezákonného držania strelných zbraní. Pri prestrelke na ulici Dries bol jeden policajt zranený. K incidentu došlo v rámci série policajných razií, ktoré sa konali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži z 13. novembra 2015. Členom útočných kománd v Paríži bol aj Salah Abdeslam.

Federálna prokuratúra žiada pre oboch 20 rokov vo väzení. Súd ešte musí rozhodnúť, či uzná nároky občianskej strany, ktorú predstavuje združenie V-Europe. Toto združenie zastupuje obete teroristických útokov v Bruseli, ku ktorým došlo 22. marca, týždeň po prestrelke vo štvrti Forest. V-Europe argumentuje, že práve táto prestrelka, pri ktorej sa Abdeslamovi podarilo ujsť, viedla k útokom na letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek.

Viac o téme: Salah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu