Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Švédi si uctili obete teroristického útoku: Centrum Štokholmu zaplnili tisícky

Pamiatku obetí útoku si uctili tisíce ľudí v centre Štokholmu. Zobraziť galériu (2)
Pamiatku obetí útoku si uctili tisíce ľudí v centre Štokholmu. (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Tisíce ľudí si dnes v centre švédskeho Štokholmu uctili pamiatku obetí piatkového útoku nákladným autom, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych a viac ako desať zranených.

Približne 20 000 účastníkov spomienky na námestí Segels Torg, ktoré leží neďaleko miesta útoku, držalo - presne 48 hodín po útoku - minútu ticha za obete a vyjadrovalo spoločné odhodlanie nenechať sa zastrašiť. Ľudia sa pritom držali za ruky. 

Na námestie prišli starí aj mladí, nechýbali ani početní prisťahovalci a žiadatelia o azyl a skupina imámov z hlavnej štokholmskej mešity. Viacerí z imámov mali v rukách švédske vlajky a plagáty s nápismi vyjadrujúcich vôľu pokojne spolunažívať s ostatnými obyvateľmi Švédska. Na zhromaždení odzneli prejavy štokholmskej starostky Karin Wanngardovej, hercov a ďalších rečníkov, podľa ktorých by mala švédska metropola naďalej zostať otvoreným mestom. 

Pamiatku obetí útoku si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Schody vedúce na námestie Segels Torg boli plné kvetov, horiacich sviečok a plyšových hračiek. "Som z Uzbekistanu, ale nie som terorista. Pokoj Švédsku," znel jeden z odkazov zanechaných medzi kyticami kvetov, ktorý odkazoval na uzbecký pôvod údajného páchateľa útoku.   

Útočník sa s ukradnutým nákladným autom vrútil v piatok popoludní medzi ľudí pri rušnej pešej zóne a následne narazil do priečelia obchodného domu. Medzi štyrmi zabitými sú dvaja občania Švédska, jeden Brit a Belgičanka, ktorých totožnosť nebola zverejnená. V nemocniciach sa stále nachádza desať zranených, štyria z nich sú vo vážnom stave. 

Pamiatku obetí útoku si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predpokladaný útočník, 39-ročný muž pôvodom z Uzbekistanu, skončil vo väzbe už niekoľko hodín po útoku. Podľa polície išlo o sympatizanta extrémistickej organizácie Daeš. Šéf švédskej polície Jonas Hysing ubezpečil, že nie sú žiadne indície o tom, že by na území krajiny hrozil nejaký ďalší teroristický útok.

Viac o téme: útok ŠvédskoŠtokholm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu